Kistelek és környéke

2019.08.20. 21:38

Ágyúdörrenés fogadta az esküt tett katonákat Ópusztaszeren - galéria

Egész napos, ingyenes rendezvényt tartottak augusztus 20-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A Csongrád megyei Szent István-napi ünnepségen mások mellett beszédet mondott Benkő Tibor, honvédelmi miniszter, és esküt tettek az önkéntes katonák.

Már délelőtt alig lehetett parkolóhelyet találni augusztus 20-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark környékén, ahol a Csongrád megyei Szent István-napi ünnepséget rendezték. A legfeltűnőbb az volt, hogy sok katonai járművet is lehetett látni, az emlékparkon belül pedig még több katonai egyenruhába öltözött emberrel lehetett találkozni. Ők eskütételre érkeztek, de erről majd kicsit később.


Aki már korán odaért és gyerekekkel érkezett, annak első útja a skanzenbe vezetett, ahol a kisebbek kézműves foglalkozásokon, bábszínházi előadásokon vehettek részt. Közben a Nagyréten Honvédelmi bemutató és Toborzónap volt, látványos bemutatókkal. Akit érdekel a honvédelem az találkozhatott a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjával, a 46. Területvédelmi Zászlóaljjal, a Pálffy huszárokkal, és hagyományőrzőkkel is, akik időnként egy ágyút is elsütöttek.

Ágyúdörrenés fogadta az esküt tett katonákat Ópusztaszeren - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István


- A 48-as szabadságharc idején különböző tüzérségi eszközöket használtak. Amit most idehoztunk, az a legkisebb tábori ágyú, az úgynevezett három fontos – mondta lapunknak a szegedi III. Hagyományőrző Honvédzászlóalj parancsnoka.


Kiderült, hogy korábban nem az űrmérete határozta meg az ágyúkat, hanem a kilőtt golyó súlya, ezért hívják ezt az ágyút háromfontosnak.


Vass László azt is elmondta, hogy az ágyú körülbelül másfél kilométerre lőtte ki a másfél kilós lövedéket. Először a lőport, majd a fojtást, végül pedig a lövedéket helyezik az ágyúba, amit egy izzó madzaggal sütnek el végül.

A közönségnek azt szokták mondani, hogy tátott szájjal nézzék a bemutatót, mert különben a légnyomástól csengeni fog a fülük, ráadásul elég nagyot is dörren az ágyú

– tette hozzá Vass László.


A hadibemutatók után jött a nap talán legfontosabb része, a 46. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes tartalékos állományának ünnepélyes katonai eskütétele.


A katonákat a honvédelmi miniszter köszöntötte.


- Magyarországnak több mint ezeréves történelme van. Ezalatt a több mint ezer év alatt elődeink, őseink példát mutattak abból, hogy hogyan kell az ország értékeit és érdekeit megvédeni, illetve szolgálni. Elődein, őseink vérüket adták a nemzetért. Önök most esküjükben azt fogadták meg, hogy ha a helyzet úgy kívánja, az életük árán is megvédik ezt az országot, ezt a nemzetet – mondta az esküt tett katonák előtt Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter azt is elmondta, hogy a legfontosabb a béke és a biztonság garantálása, valamint a család, a közösségek kialakítása.


- Arra kérem önöket, hogy mutassanak példát. Jó katonához méltóan hősiességből, bátorságból és bajtársiasságból – fogalmazott a honvédelmi miniszter.


Az ünnepség végén felszentelték az új kenyeret, amit szét is osztottak az emlékparkba látogatók között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!