Kistelek és környéke

2019.08.06. 21:08

Ingyen kaphatnak bútorozott lakást a fiatalok Kisteleken

Kétszázmillió forintot költenek Kisteleken arra, hogy helyben tartsák a fiatalokat. Pályázatot írtak ki ingyenes bérlakásokra, vállalkozások segítésére, és ugyanebből a keretből ifjúsági programokat is szerveznek majd.

T.K.

A fiatalok helyben tartása a célja annak a pályázatnak, amelyen Kistelek 200 millió forintot nyert. Az Esélyotthon programban ennek felét arra fordítják, hogy ingyenlakást adjanak a helyben dolgozóknak.


– A megcélzott korosztály a 16–32 évesek köre. Azt szeretnénk, ha ők itt maradnának a városban, vagy ha már elmentek, visszajönnének – beszélt a projektről annak vezetője, Vass Rozália.


– Amikor belekezdtünk, tar­tot­­tunk egy közvélemény-ku­ta­tást, hogy kiderüljön, mire lenne ehhez a leginkább szükség. Kiderült, hogy az egyik legfontosabb a lakás, piaci alapon ugyanis Kisteleken alig lehet al­­bérletet találni. Ezért 100 millió forintból a kollégium használaton kívüli szárnyában 21 lakást alakítunk ki, amelyekben két évig lakbérfizetési kötelezettség nélkül lakhatnak a nyertesek. Őket egyébként néhány napja vá­­lasztottuk ki, így nemsokára minden pályázó értesítést kap az eredményről.


A 16–60 négyzetméteres lakásokba elsősorban párok költöznek majd, de volt kisgyerekes család is a pályázók között. Az in­­gatlanok teljesen felszereltek és bútorozottak lesznek. Az önálló élet megkezdését segítő otthonért csupán önkéntes munkát kell vállalniuk a fiataloknak. Hogy mit, azt maguk jelölhették meg. Volt például, aki azt vállalta, hogy az idősotthonban le­vágja a lakók haját. A felújítások most kezdődnek, így a nyertes pályázók várhatóan év végén költözhetnek majd be.

A lakások teljes felszereléssel várják a fiatalokat. FOTÓ: KARNOK CSABA

A lakások teljes felszereléssel várják a fiatalokat. FOTÓ: KARNOK CSABA

A pályázati pénz másik feléből ösztönzőrendszert működtetnek majd Kisteleken, amelyből a fiatalok munkavállalását támogatják.


– Lehet pályázni tanfolyam­­ra, vállalkozás beindítására vagy fejlesztésére, illetve olyan esetben is, ha valaki csak azért menne más városba dolgozni, mert ott többet keresne. Ha igazolást kap arról, hogy várják egy másik településen munkahelyre, mégis Kisteleken marad, a két fizetés különbözetét kaphatja meg – mondta el Vass Ro­­zália. Hozzátette: mivel a kisteleki fiatalok a közvélemény-kutatáson azt is megem­lítették, hogy kevés a nekik szó­­ló program a városban, pá­­lyázati forrásból ilyeneket is szerveznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!