Kistelek és környéke

2019.08.04. 09:00

Látogatóban jártunk Máté Bence tanyáján, ahol 3000 ürge a háziállata

Igazi állatparadicsomot hozott létre Baks, Tömörkény és Pusztaszer hármas határánál található tanyáján Máté Bence. A tízhektáros birtok több száz emlősnek, madárnak és ízeltlábúnak ad otthont, emellett itt él a Dél-Alföld legnagyobb ürgepopulációja. A természetfotós megmutatta lapunknak, hogyan adta vissza a természetnek az egykori tanyavilágot.

Timár Kriszta

Baks után fordultunk le a műútról, amikor Máté Bencéhez mentünk vendégségbe. Pár száz mé­­ternyi autózás után már az érintetlen természet vett körül bennünket: egyik oldalon a csatorna vízimadarak tömkelegével, másikon a több ezer hektáros ősgyep. Ilyen környezetben él a világhírű természetfotós 10 hektáros tanyáján, amely mára Európa legismertebb fotós helyszínévé vált. Egy hatalmas napágyban ültünk le beszélget­­ni, miközben körülöttünk ürgék százai rohangáltak.

Visszavadította a területet

– Itt végig szántóföld volt, úgy vadítottam vissza a területet. El­­ültettünk például 22 ezer cse­­metét, madárodúkat telepí­tettem, és évekig tartó küzdelem árán tavaly azt is elértem, hogy az áramszolgáltató megszüntesse itt a másfél kilométer hosszan futó magasfeszültségű vezetéket és oszlopsort. Ezzel az utolsó műtárgy is el­­tűnt a környékről. Élőhelyet hoztam létre az állatoknak, ahol szívesen maradnak – me­­sélte. Tulajdonképpen ki se kellene innen mennie fotózni, akkor is találna újabb és újabb témákat.

A házigazda megmutatta lapunknak, hogyan változtatta ideális élőhellyé az egykori tanyavilágot. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A házigazda megmutatta lapunknak, hogyan változtatta ideális élőhellyé az egykori tanyavilágot. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– Eddig 174 madárfajt láttam a birtokon, többek között itt fészkel 3 pár szalakóta, ami egész Európában ritka. Emellett több száz ízeltlábú él itt, és olyan ritkán látható emlősök, mint a vidra vagy a hód. Na meg persze az ürgék – mutatott a napon rohangáló, védett kisállatokra. Ezeket mesterségesen telepítette be, jelenleg 3000 „háziállata" a Dél-Alföld legnagyobb ürgepopulációját alkotja.

Maga tervezte a fotósleseket

A területen több fotósles is ta­lálható. A madarakat például há­­rom emelet magasságba épített kis házból, a vízi élővilágot egy tóba süllyesztett, a vízfelszínt mutató „bunkerből" lehet nála figyelni. Mindegyiket maga tervezte, eddig közel 30 lest építtetett világszerte. Ezek közül jó néhány a jelenleg létező legmodernebb technológián alapul: hangszigetelt, elektromosan ve­­zérelt, detektívüveges, és a kö­­rülötte lévő élettér is úgy lett kialakítva, hogy az év minden szakaszában ugyanazokat a körülményeket biztosítsa a megfigyelt állatoknak.

Máté Bence tízhektáros tanyája már Európa legismertebb fotós helyszínévé vált. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Máté Bence tízhektáros tanyája már Európa legismertebb fotós helyszínévé vált. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Ezeket a leseket jelenleg csak vendégfotósok használják, Má­­té Bence ugyanis másfél éve nem vett fényképezőgépet a kezébe. Ez azonban nem azt jelenti, hogy akár egy perc szabadideje lenne. Szervezi például a Fajbook-versenyt, éjszaka kivilágított kiállításával és a hozzá kapcsolódó elő­adásával az országot járja, jövő héten éppen Szegedre érkezik vele. Mindemellett jelenleg építkezik: tanyáján egy, a világon egyedülálló szálláshelyet hoz létre, amely egyben lesként is funkcionál majd. Ennek legnagyobb attrakciója az lesz, hogy a víz alatti élővilágot is meg lehet majd innen figyelni. Lényege, hogy itt a látogatók lesznek „be­­zárva", miközben az állatok zavartalanul, szabadon mozoghatnak természetes környezetükben. – Húszéves lesépítési tapasztalatot építek bele ebbe. Ha jól sikerül, nemzeti parkokban is hozunk létre ilyeneket az élővilág bemutatására – mesélt hatalmas munkájáról.

Visszatér a fotózáshoz

A 34 éves, világhírű természetfo­tós tehát jelenleg csak relaxálás céljából figyelgeti a körülötte nyüzsgő élővilágot, de azt mondja, nem bánja. – 2017-ben 191 napot voltam terepen, évekig csak ezt csináltam. Most megalapozom, amivel a következő években foglalkozok majd, és tudom, hogy ezután visszatérek a fotózáshoz. Így belefér ez a kis kihagyás – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!