Kistelek és környéke

2019.09.05. 18:44

Megkezdték a termálfűtési rendszer kiépítését Balástyán

Termálkút épül Balástyán, mely nyolc önkormányzati ingatlant lát majd el energiával. Az első átfúrást tegnap végezték, nagyjából két és fél hónapig tartanak majd a zajos munkák.

T.K.

A jövő évi fűtési szezonban már geotermikus energiával fűtik Balástya nyolc önkormányzati ingatlanát. A település 246 millió forintot nyert pályázaton a helyi, megújuló geotermikus energia kiaknázására. A beruházás tegnap az E5-ös út alatti átfúrással megkezdődött. Hasonló átfúrás lesz még a Tanodánál, a beruházás többi része nem érint majd közutat. A termelőkút a Vadásztanya vendéglő és a Munkácsy Mihály Katolikus Általános iskola között a rendezvénytéren lesz, a vendéglő kerítésénél.

Fotó: Az 5-ös út alatti fúrással megkezdődött a geotermikusrendszer kiépítése Balástyán. Fotó: Kuklis István

Fotó: Az 5-ös út alatti fúrással megkezdődött a geotermikusrendszer kiépítése Balástyán. Fotó: Kuklis István


– A tervek szerint 76 fokos víz érkezik majd felszínre az 1750 méter mély kútból – mondta el Ujvári László polgármester. – Annak építését szeptember végén kezdik meg, és nagyjából két és fél hónap alatt készülnek el vele. A kútfúrást a nap 24 órájában végzik majd, ami sajnos zajhatással jár, ezt követően azonban a kitermelés már nem zavarja majd a környékbeli lakosokat – közölte.


A kút percenként 1500 liter meleg vizet hoz fel a felszínre, amellyel az önkormányzati közintézményeket, vagyis az óvodát, konyhát, az iskola két épületét, a sportcsarnokot, a könyvtárat, a Teleházat és a polgármesteri hivatalt fűtik majd. A költségek a negyedére csökkennek majd fűtési rendszer lecserélésével, ráadásul a gázfűtés miatti károsanyag-kibocsátás gyakorlatilag teljesen megszűnik.

 

76 fokos víz érkezik a felszínre az 1750 méter mély kútból. Fotó: Kuklis István

76 fokos víz érkezik a felszínre az 1750 méter mély kútból. Fotó: Kuklis István



A kútfúrás után a melegvíz-vezeték kiépítése következik, hogy minden érintett intézményhez eljusson a kitermelt víz. A rendszer központi hőcserélővel üzemel majd, a kinyert hő szekunder köre szolgálja majd ki az épületeket.

A beruházás kivitelezése az idei fűtési szezonban vélhetően nem fejeződik be, jövő ősszel viszont már biztos, hogy megújuló energia segítségével lesz meleg a balástyai közintézményekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!