Kistelek és környéke

2019.09.07. 17:47

Nagy Sándor: Kistelek most már karakterében is város

Harminc éve kapott városi rangot Kistelek, mely mostanra járási központ lett és a térség egyik meghatározó településévé vált. Nagy Sándor polgármester úgy fogalmazott: azt a célt, hogy ne csak egy alvótelepülés legyenek, elérték: a fiatalok és a munkavállalók is helyben megtalálhatják itt számításaikat.

Timár Kriszta

Idén a 30. évfordulóját ünneplik Kistelek várossá avatásának. A települést 21 éve vezető Nagy Sándor polgármester úgy fogalmazott, a három évtized alatt a polgáriasodás valósult meg: az egykori falusiak mostanra épített környezet és lehetőségek szempontjából is városi lakosoknak érezhetik magukat.


– Természetesen korábban is volt néhány beruházás Kisteleken. Az első emeletes házak felépülésével például már úgy tűnhetett, hogy ez egy város. Azt gondolom azonban, hogy mostanra kapott valóban városi karaktert a település.

" border="0" class="kepkeret" data-id="2902471" src="/wp-content/uploads/2019/09/4541607_2.jpg?verz=1567859981" style="width:620" title="Városi forgalom Kisteleken. FOTÓK: TÖRÖK JÁNOS

" />

Városi forgalom Kisteleken. FOTÓK: TÖRÖK JÁNOS

Nagy Sándor polgármester hisz abban, hogy az épített környezet húzza a lakókat is a polgárosodás felé.

 

– E tekintetben szerencsés, hogy építész vagyok, hiszen a várost is otthonként tekintettem, és mindig azt néztem, mitől érezhetik itt jól magukat a lakók. Ennek szellemében alakult ki a városközpont, a négy főutcás település pedig mostanra kinőtte magát. Nincs már egyetlen földút sem és egyre nagyobb terület modernizálódik, épül újjá.

A polgármester szerint fontos feladat volt az építkezés mellett az is, hogy meghatározzák a város fő irányát.

Nagy Sándor polgármester hisz abban, hogy az épített környezet is hozzájárult a polgárosodáshoz.

Nagy Sándor polgármester hisz abban, hogy az épített környezet is hozzájárult a polgárosodáshoz.

– Szeged közelsége miatt nekünk nem kell sem fogadalmi templom, sem múzeum vagy színház. Ugyanakkor nem volt cél az sem, hogy Kistelek alvóváros legyen. Megtartottuk a kábelgyárat, melyből már csak kettő van az országban, létrejött az ipari park, és minden segítséget megadunk a vállalkozásoknak, mert kiemelten fontosnak tartjuk őket.

 

Aki a városban akar dolgozni, talál munkát, és ami talán még fontosabb: a fiatalok is helyben tudnak maradni, hiszen bölcsődétől a gimnáziumig minden oktatási intézmény megtalálható. Emellett van nemzetközi szintű sportcsarnokunk és a település méretének megfelelő uszodánk is. A lakosok biztonságérzetét pedig nagymértékben növeli, hogy az egészségügyi ellátás is helyben rendelkezésre áll, ráadásul az ügyeletet, alapellátást, szakellátást és egynapos kórházat egy épületen belül megtalálják

– sorolta Nagy Sándor. A város fejlesztése természetesen nem áll le ezután sem. – A régi strand helyén tófürdőt létesítünk, lesz gyakorló sípályánk, a reformátusokkal új templomot építünk, és szeretném, ha a lakosok segítségével a fő utca minden házának homlokzata fel lenne újítva. Sok terv van még, hogy még élhetőbb településsé váljon Kistelek. Mostanra önálló térséggel körbevett járási székhely lettünk, mely tovább emeli a városi rangunkat, az iparűzési adóból származó bevétel közel hatszorosára nőtt és megállt a népességcsökkenés. Ezek mind azt mutatják, hogy jó irányba haladunk, és hogy Kistelek most már nem csak nevében város.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!