Kistelek és környéke

2019.09.04. 14:01

Romos udvarból varázsolt álomkertet a kisteleki Veronika

Egy lepusztult udvarból alakította ki Kistelek legszebb kertjét Wolford Veronika. A szakácsként dolgozó nő saját örömére szépítgeti immár három éve a házához tartozó területet, és bár idén ő nyerte meg a Tiszta udvar, virágos ház pályázatot, azt mondja, még rengeteg terve van a további fejlesztésre.

Augusztus 20-án osztották ki Kisteleken a Tiszta udvar, virágos ház pályázat díjait, melyet az önkormányzat Kistelek várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából a település szépítése, a kulturált lakókörnyezet  kialakításának érdekében írt ki. A zsűri Wolford Veronika kertjét találta a legszebbnek. A Kossuth utca

végén álló kis ház kerítése valóban igazi kincset rejt: tulajdonosa a nyugalom szigetét alakította ki udvarában.

 

Wolford Veronika munka mellett alakította ki a győztes kertet. Fotó: Török János

Wolford Veronika munka mellett alakította ki a győztes kertet. Fotó: Török János

Romhalmazból lett a város legszebb kertje


– Amikor megvettem ezt a házat, nagyon lepusztult volt a környezete – mesélte Wolford Veronika. – Az udvart salakos föld borította és tele volt építési törmelékkel, ráadásul még egy disznóól is állt itt. Három év alatt  egymagam, saját kezűleg alakítottam ezt ki belőle – mutatott körbe kertjében, ahol a gondozott pázsit, a  konyhakert, gyümölcsfák és számtalan virág és dísznövény mellett egy kerti halastó és egy fedett pihenő is  helyet kapott. – Az ólat elbontottam, amit bírtam talajt, elvitettem és feltöltöttem a területet friss földdel, majd  elkezdtem a növények beültetését – mesélte a szakácsként dolgozó nő, aki munkája mellett, szabadidejében szépítgette kertjét. Soha nem tanulta, mit hogyan kell csinálni, egyedül a fametszést mutatta meg neki édesapja. Zöldségeket és gyümölcsöket is termeszt otthonában, ráadásul mind biót.

 

Wolford Veronika munka mellett alakította ki a győztes kertet. Fotó: Török János

Wolford Veronika munka mellett alakította ki a győztes kertet. Fotó: Török János

Saját örömére szépítgette kertjét


– Semmi mást nem használok permetezéshez, mint csalánt. Három hétig áztatom a növényt, és azt használom mindenre. Büdösebb, mint a trágya, de hatásos. Emellett a konyhakertben olyan növényeket ültetek egymás  mellé, amelyek védelmet nyújtanak a kártevők ellen. Egyedül a csigákkal nem tudok mit kezdeni, a káposztámat például idén mind megették – mesélte. Veronika úgy fogalmazott, a kertet saját örömére alakítgatja, a pályázatra  sem ő nevezett be, hanem egy kolléganője. – Nekem egyszerűen csak örömöt okoz a sok szép növény, illetve  hogy kiülhetek ide és hallgatom a csöndet. De reggelenként is jó érzés, hogy ha kinézek az ablakon, ilyen  környezetet látok. Rendszeresen járnak erre kistestű madarak, őket is megfigyelem. Egyedül a vakondoknak nem  örülök, azok rendszeresen feltúrják a füvet.

Wolford Veronika munka mellett alakította ki a győztes kertet. Fotó: Török János

Wolford Veronika munka mellett alakította ki a győztes kertet. Fotó: Török János

Munka mellett sem érzi tehernek a kertészkedést


Bár a közhiedelem szerint egy gondozott kert rengeteg munkát igényel, Wolford Veronika ezt cáfolta. – A heti fűnyírás és a napi locsolás mellett 2-3 hetente kell néhány órát kapálni. Azt gondolom, ennyi fizikai munka még  jót is tesz. Én fáradtan is szívesen foglalkozom ilyenekkel, és azt sem mondhatom, hogy a munka és a kert  mellett semmi időm élvezni a kert örömeit. Órákig tudok itt ülni és olvasni. A szép kertért Veronika egy, a ház  falára kitehető plakettet és 50 ezer forintot kapott. Nyereményét kertje további csinosítására fordítja, hiszen, mint  mondta, közel sincs kész. – Még idén szeretnék egy téli kertet, ahol a mandarin, a citrom és a többi, a hideget  rosszul tűrő növényem áttelelhet. Emellett egy vízesést és egy grillsütőt is tervezek építeni, de azokat már csak a  következő szezonban kezdem el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!