Kistelek és környéke

2019.08.18. 19:29

SMS-ben riasztják az önkéntes tűzoltókat Kisteleken

Kistelek - Tizenhat önkéntes tette le a tűzoltóvizsgát, ők tavasz óta Kisteleken segítik a hivatásos egységek munkáját. Oltottak már egész nap bálát és hoztak ki égett embert a tanyájáról. Azt mondják, bár nem ez a legideálisabb program, amikor a szabadidejüket kell megtervezni, de jó érzés, hogy segíthetnek a bajban.

T.K.

Bár a Kisteleki Polgárőr és Ön­kéntes Tűzoltó Egyesület már 2014 óta létezik, önkéntes tűzoltósága csupán március óta van a városnak, ekkorra lett adott ugyanis minden feltétel ahhoz, hogy dolgozni kezdhessenek. Saját fecskendős autót kaptak, és van egy terepjárójuk is. Az egyesület 30 tagjából 16-an tették le a 40 órás tűzoltóvizsgát, ők tavasz óta több esetben is segítették már a hivatásosok munkáját.


– Korábban, ha például ki­­gyulladt egy melléképület, csak néztük, ahogyan leég. Most viszont már tehetünk is, ha a közelben vagyunk. Rá­­adá­sul hamarabb a helyszínen tudunk lenni, mint a más te­­lepülésről érkező segítség, a kisteleki hivatásos tűzoltók munkájába pedig szinte azonnal be tudunk segíteni. Minél többen vagyunk, annál hatékonyabban tudunk dolgozni – foglalta össze motivációját [namelink name="Nagy Gábor"]. Neki egyébként az édesapja hivatásos tűzoltó.


A csapatban van több rendőr, kertészmérnök és vállalkozó is. Mindannyian azért vonulnak sza­­badidejükben tűzesetekhez, mert örülnek, hogy a közösségért tehetnek. Éjjel-nappal ügyeletben vannak, de otthon várják a riasztást, amit SMS-ben kapnak. – Ha van sofőr és két szabad ember, el tudunk indulni. Kötelezettségünk nincs, de ha már vállaltuk ezt a feladatot, nem illik nemet mondani, amikor szükség van ránk – mondta Kasza Gergely.

Az önkéntes tűzoltók oltottak már egész nap bálát és hoztak ki égett embert a tanyájáról. Fotók: Karnok Csaba

Az önkéntes tűzoltók oltottak már egész nap bálát és hoztak ki égett embert a tanyájáról.

Fotók: Karnok Csaba

– Jó érzés segíteni – fogalmazott [namelink name="Mazács Attila"]. – Persze nem a legideálisabb vasárnapi program például bálát oltani, de ezt vállaltuk. Két hete is volt egy ilyen munkánk, az egész napos munka után fájt is a fejünk. De ez alatt a pár hónap alatt volt ennél keményebb feladatunk is. Hoztunk ki égett embert is tanyáról, na az nem volt szép látvány.


Az önkéntesek azt mondják, a folyamatos rendelkezésre ál­lást és a testileg és lelkileg is megterhelő munkát ha a pénz nem is, a társaság kárpótolja.


– Mi egy baráti kör vagyunk, sok a fiatal. Mindannyian fontosnak tartjuk, hogy segítsünk – mondta [namelink name="Kácsor Péter"]. – Éppen ezért nem teher, ha szó­­lít a munka: úgy fogjuk fel, mint egy újabb lehetőséget, amikor együtt lehetünk, és ez ráadásul mások hasznára van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!