Kistelek és környéke

2019.09.08. 19:32

Több mint százéves hagyományt elevenít fel a Szobori búcsú - galéria

Szűz Mária születése napján, vasárnap tartották Ópusztaszeren a Szobori búcsút. A monostorban tartott szentmise után átadták a 2007-ben alapított Szer Üzenete díjat, amelyet ezúttal az Ismerős Arcok zenekar vehetett át.

Munkatársunktól

Több mint százéves hagyományt elevenítenek fel minden év szeptemberében a Szobori búcsún, amikor az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az Árpád-emlékmű, vagyis a „szobor" szomszédságában szentmisével egybekötött megemlékezést tartanak. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért kapta nevét a környékbeliektől a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezés.


A résztvevők fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeztek a vasárnapi búcsúra. A monostorban a szentmisét Antal Imre plébános celebrálta, majd a Kisteleki Glória Gyermekkórus és a Harmónia Egyesület előadása vezette be a Szer Üzenete díjátadást. A díjat, vagyis a monostor ásatása során fellelt íjas, ezüst pecsétgyűrű másolatát évről évre olyan keresztény, magyar emberek kapják, akik közösségépítő, nemzetmegtartó munkájukkal és példamutató életükkel segítenek Ópusztaszer üzenetét mind több helyre eljuttatni.

Szobori búcsú az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette



Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Ünnepi Kollégiuma idén rendhagyó módon nem egy személyt díjazott: az Ismerős Arcok zenekarnak adományozta. Kiss Róbert Károly, az emlékpark általános helyettes igazgatási vezetője elmondta, 11 éve ismeri a zenekart, dalaikat hallgatva identitásában megerősödött, gondolkodásmódjára pedig nagy hatással voltak a szövegek. Kiemelte: Nélküled című számuk a nemzeti összetartozás szimbólumává vált.


A hattagú zenekar 20 éve alakult blues-és rockzenészekből. A díjat hárman vették át. Kovacsik Tamás úgy fogalmazott, jó érzés, hogy észrevették munkásságukat, és a legnagyobb írók, kortárs gondolkodók mellett ők is átvehették a Szer Üzenete díjat. Ígéretet tett arra, hogy a jövőben még nagyobb erőbedobással viszik tovább a keresztény nemzeti értékrendet.


A nap második felében honfoglalás-kori lovasbemutatót tartottak és ügyességi versenyt rendeztek a fogatok számára.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!