Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Letaszíthatatlan a trónról a lóháton született ópusztaszeri pünkösdi király

Kétnapos rendezvényen ismerhették meg a pünkösdi hagyományokat, akik kilátogattak a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. Megválasztották a pünkösdi királyt, akit évek óta nem sikerül letaszítani a trónról és bemutatták a Szer története című filmet is.
Már negyedik éve Dömös András az ópusztaszeri pünkösdi király, mert a most hétfői lovas ügyességi versenyt is ő nyerte, Kevély nevű lovával. Az idei Pünkosdölőnek a legnagyobb újdonsága pedig az volt, hogy lányok is indulhattak az egyébként nem könnyű akadálypályán. Közülük Nagy Zselyke lett a győztes, aki egy Szulejka nevű ló hátán vágtatott be a célba. A pünkösdi királyi címet egy évig viselhetik.

Régen az volt a szokás, ami a legjobb is volt benne, hogy a cím birtokosát ennyi ideig ingyen kiszolgálták a helyi kocsmában. Ez a díj azonban sajnos már nem jár a királyi címhez. A Pünkösd egyébként a megszokott menetrend szerint zajlott az emlékparkban. Idén is sokan voltak, az időjárás is kedvező volt. A vendégek most láthatták először az Emlékpark új attrakcióját, a Szer története című 3D-s filmet, amelyik Szer monostorának történetét mutatja be. A pünkösd a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott pünkösd alkalmával a Szentlélek kiáradását ünnepeljük. Ópusztaszeren a Dél-Alföldhöz kapcsolódó népszokásokat elevenítik fel ilyenkor. A kisebbek pedig bábszínházi előadásokat nézhettek, és volt egy mesekert is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromkemencényi finomságot sütöttek: finomságokkal vendégelték meg az általános iskolásokat a nyugdíjasok

Háromkemencényi finomságot sütöttek: finomságokkal vendégelték meg az általános iskolásokat a nyugdíjasok
Fáradhatatlanok az ásotthalmi nyugdíjasklub tagjai. Május elején az óvodásoknak sütöttek rengeteg… Tovább olvasom