A Weiss család idejében mintagazdaság jött létre Derekegyházon

Weiss Manfréd gyáriparos nevét jól ismerik Derekegyházon. Családja a Károlyi-birtokot mintagazdasággá fejlesztette, ahol az országban először öntözőhajóval locsolták a földet. A Károlyi grófok derekegyházi területe 1913-ban került báró csepeli Weiss Manfréd gyáriparos birtokába. Weiss Manfréd és leszármazottai egészen 1944-ig vitték a birtok ügyeit, ahol mintagazdaságot hoztak létre.

 

Weissék nem laktak Derekegyházon, de a karácsonyi és húsvéti ünnepeket mindig ott töltötték, ezenkívül nyáron és az őszi vadászatok alkalmával használták a kastélyt. Nézzük, ki is volt Weiss Manfréd.

– Ha azt nézzük, a 31 év, ami a Weiss családhoz köthető, nem sok Derekegyház életében, viszont igen innovatív három évtized volt – emelte ki Szabó István, Derek­egyház polgármestere.

Írásunkat keresse a hétfői Délmagyarországban!

Hozzászólások

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
Sorsoltak a kupában, két lépésre a főtábla
A Magyar Labdarúgó Szövetség Csongrád-Csanád megyei igazgatóságán megtartották a MOL Magyar kupa megyei selejtezőinek második fordulós sorsolását.
Hamisított hangfelvétel miatt esett egymásnak a DK és a Momentum
A nyilvánosság előtt kezdett hangfelvétel-háborúba a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum a gödi baloldal belháborúja miatt.
Tapiska Géza és a HFC remekül kezdte az NB III.-at
Ötven másodperc után már az SZVSE vezetett a labdarúgó NB III. nyitófordulójában Hódmezővásárhelyen, mégis a hazaiak nyertek 4–1-re.
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is lehet pályázni szerdától.
Könyveket lehet örökbe fogadni Maroslelén
Egy hónapja lehet örökbe fogadni a maroslelei könyvtár leselejtezett köteteiből, lényegében ingyen.
Évek óta elhanyagolt a sziksósi horgásztó
Fellendítenék a horgászéletet Kiskundorozsmán, azonban ehhez arra lenne szükség, hogy rendezzék a Sziksós-tó Horgásztó környezetét, amit évek óta senki sem tett meg