Fotó: Frank Yvette

Folytatódik a határra támadó migránsok pere Szegeden

Ma tárgyalja a Szegedi Törvényszék azoknak a migránsoknak az ügyét, akiket korábban a bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt egy év börtönbüntetésre ítélt. Ez ellen a vádlottak és az ügyész is fellebbezett, így került az ügy most a törvényszékre.

Friss: A tárgyalás kimenetele.

Korábban megírtuk, hogy még január 28-án hajnalban illegális migránsok nagyobb csoportja rohamozta meg a magyar határt a röszkei közúti határátkelőhelynél.
A támadás részleteiről Ba­kondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt a helyszínen.

A röszkei közúti határátkelő Magyarország felől nézve bal oldalán kezdődött az incidens, 5 óra 20 perckor – mondta. Bakondi György hozzátette, hogy a migránsok először ott próbálkoztak, de onnan még visszavonultak. Ez azonban nem tartott sokáig, mert pár perc múlva a másik ol­­dalon, a gyalogosátkelőnél rohamozták meg a határt. Ekkor már ott voltak a fegyveres biztonsági őrök, akik az éjszakára bezárt határt őrzik, és megpróbálták megállítani őket.

Agresszív migránsok rontottak a röszkei kishatárra.
Fotó: Frank Yvette

– A felszólításnak nem engedelmeskedtek, ezért az őrök fi­­gyelmeztető lövéseket adtak le. A nagyobb részük visszafutott szerb területre, négy embert vi­­szont a elkaptak a magyar rendőrök – mondta a tábornok, aki hangsúlyozta, hogy a magyar határ biztonságban van. Bakondi György szerint a határon kizárólag fiatal, agresszív férfiak próbáltak átjutni, szervezetten és erőszakosan. Ráadásul valószínűleg olyan embercsempészek is segíthették őket, akiknek volt helyismeretük.

A főtanácsadó emlékeztetett, hogy 2015-ben ugyanitt próbált erőszakos módon Magyarországra áttörni egy ennél lényegesen nagyobb embertömeg is.

A támadással kapcsolatban Pintér Sándor belügyminiszter akkor azt közölte, hogy már múlt héten voltak arról információik, hogy illegális bevándorlók több helyen megkísérlik a törvénytelen behatolást Magyarországra. Az áttörési kí­­sérlet ezt alátámasztotta, a rendőrség azonban erre felkészült, és bebizonyosodott: senki nem tud Magyarország területére észrevétlenül átjutni – tette hozzá.

A bíróság január végén két palesztin és két szír vádlottat tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt egy-egy év szabadságvesztésre, míg egy algériai vádlottat határzár tiltott átlépése miatt tíz hónap kettő évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Dosszié

Hozzászólások

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
Három hónap alatt több mint nyolcvan meccset játszott Udvardy Panna
A magyarok közül elsőként, a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően májusban kezdte újra a versenyzést.
Közel másfél millióan töltötték már ki a nemzeti konzultációs kérdőívet
A kérdések minden családot érintenek, az emberek ezért is mondják el szívesen a véleményüket – mondta Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes.
Budapesti férfi támadott meg egy nőt Móravárosban
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a budapesti férfival szemben, aki tavaly áprilisban Szegeden szexuális erőszakot követett el egy nővel szemben. Arra kényszerítette, hogy eltűrje, amíg ő önkielégítést végez.
Tényleg beválik: homokba írt S.O.S. felirat mentett meg három hajótöröttet
Három nap keresés után bukkantak a túlélőkre.
Elindult az Ökumenikus Segélyszervezés iskolakezdési kampánya
Az akció célja, hogy kétezer iskolatáskát töltsenek meg a szükséges felszerelésekkel.
Közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma
A szám egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon.