Lelén még él a fokhagyma hagyománya

A falunapok keretében a térségi gazdatalálkozó mellett koncertek is várták az érdeklődőket.

– Ma már Maroslelén alig 20-25 gazda foglalkozik aktívan fokhagymatermesztéssel – árulta el nekünk Csordás Csaba, a falunapi programsorozat nyitányának is tekinthető fokhagymanap és mezőgazdasági kiállítás szervezője. A községi sportcsarnokban tucatnyi termelő, a helyi gazdakör, a vadásztársaság, illetve agrárvállalkozások mutatták be, mit és hogyan termelnek – a finomságokból kóstolni is lehetett.

 

Lelén most 60-80 hektár a fokhagyma termőterülete, de fogyatkozóban van. Ugyanakkor itt még mindig népszerű az eredeti, igazi magyar fajta. Bár a fejek kisebbek, mint a külföldieknél, beltartalmi értékük magasabb és az időjárás viszontagságait is jól tűrik. Erre idén szükség is volt, hiszen húsvétkor öntözni kellett, a betakarítás idején meg szakadt az eső. Szálasan, csomóban 5-600 forintért tudják értékesíteni, a darabolt ára kiszereléstől függően 400-1000 forint.

A fokhagymanapon életműdíjat kapott két idős gazda, Makra Ferenc és Katkó Sándor. Az önkormányzat idén díszpolgári címet nem adott ki, de Maczelka Lászlót kitüntették a Maroslele községért címmel – ő a gombfoci lelkes szervezője a faluban.

A falunapok keretében a térségi gazdatalálkozó mellett koncertek is várták az érdeklődőket. Fellépett a Kiscsillag és motorostalálkozót is tartottak.

Hozzászólások