Maradandót alkotnak a könyvtárak megyénkben is

Több mint egy tucat könyvtár csatlakozott az országos faültető programhoz megyénkből. A környezettudatosság jegyében zajlanak az Országos Könyvtári Napok vasárnapig.

Országos faültető akció indult a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár kezdeményezésére a könyvtárak számára „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” címmel az Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódva. A kezdeményező intézmény vezetőjétől, Albertus Lászlótól megtudtuk, célul tűzték ki, hogy a könyvtárak bevonásával, az olvasókkal közösen minél több „könyvtárfát” ültessenek. – A könyvtárak mindig is élen jártak a szemléletformálásban, többek közt a környezetvédelem területén is. Mivel az idei Országos Könyvtári Napok fókuszában a környezettudatosság és a klímaváltozás áll, ezért is tartottuk fontosnak, hogy az akciót ekkorra hirdessük meg. Azonban ez túlmutat azon, hogy csak elültetjük a növényt, ehhez kapcsolódóan a szabadban szervezik meg a könyvtárak a programjaikat. Előadások, szavalóversenyek, rajzversenyek, flashmobok lesznek, mindenki a saját eszköztárának megfelelően szervezte meg – avatott be a részletekbe a Békés megyei könyvtárigazgató.

Eddig több mint 150 könyvtár regisztrált az ültetésre, de szeptember 30. és október 6. között bármelyik csatlakozhat még az országból, illetve a későbbiekben is fennáll a lehetőség, hiszen az a cél, hogy minél több fa legyen. – Folyamatosan csörög a telefon, azt gondolom, hogy a hét végéig elérjük a 200 csatlakozót, ami azt jelenti, hogy körülbelül ezer fát ültetnek országosan, ugyanis több helyszínen is 20-30 kerül földbe – tette hozzá. Kiderült, Csongrád megyéből is nagy érdeklődés övezi a kezdeményezést, eddig Pitvaros, Ambrózfalva, Nagyér, Árpádhalom, Nagymágocs, Szentes, Eperjes, Szeged, Mórahalom, Zákányszék, Algyő, Forráskút, Balástya és Dóc került fel arra a térképre, amely a résztvevőket jelzi.

Dócon már áll a fa. A gyerekekkel közösen ültettek a könyvtárosok. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A hét során megyeszerte értékes programokat kínálnak a könyvtárak. Szegeden a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárainak eseményei az egész hónapot felölelik, lesz előadás többek közt a környezettudatos kiskertművelésről, a felelős állattartásra való nevelésről, a föld és víz csodáiról, az ökotudatos öltözködésről, illetve a klímaváltozás és az extrém időjárás kapcsolatáról is. Hasonló témájú előadások lesznek Makón és Hódmezővásárhelyen is, az előbbi helyszínen például szombaton ökotúrát is tartanak biológus vezetésével, míg az utóbbi helyszínen a vegetáriánus konyhakultúráról is hallhatnak beszámolót az érdeklődők. Szentesen a héten adják át az átalakított olvasótermi részt, de a kreatív újrahasznosításról is lesz előadás. A legtöbb helyszínen ilyenkor díjmentes beiratkozási lehetőséget biztosítanak, és késedelmi díjat sem kell fizetni, vagy csak minimálisat.

Hozzászólások

Csalók egymilliárd dollárral rövidíthették meg Kalifornia államot
Fegyencek adatainak felhasználásával nyújtottak be hamis munkanélkülisegély-igényléseket, amelyeket ki is fizettek.
Banán közé rejtett kokaint foglalt le a holland vámhatóság
Az Ecuadorból érkező konténernél szabálytalanságokat talált a hatóság, ezért vizsgálták át a rakományt.
Simán nyert Kijevben a Barcelona, ezzel továbbjutott
A katalán csapat bejutott a nyolcaddöntőbe a labdarúgó Bajnokok Ligájában.
Leesett az állunk! Bugyiban és combcsizmában fotózták Curtis feleségét 
Elképesztően szexire sikerült Kriszti legújabb képe.
Hosszabbításban kapott ki az FTC Torinóban
Az FTC rosszabb gólkülönbsége miatt a Dinamo Kijev mögött maradt a G csoportban.
Nagyon ritka, de feltűnő rágcsálót fényképezett le egy apuka
Albínó mókusból, talán ha ötven példány él az Egyesült Királyságban.