Ruhát gyűjtenek a kisteleki iskolások

Hatalmas ruhás zsákok foglalták el hétfőn a kisteleki iskola auláját, az intézmény ugyanis csatlakozott a sulizsák programhoz. A behozott felesleges ruhaneműkért az osztályok ugyanúgy pénzt kapnak, mint papírgyűjtéskor az újságokért.

Ruhagyűjtést tartottak hétfőn a Kisteleki Általános Iskolában. Az intézmény második alkalommal csatlakozott a Sulizsák programhoz, tavasszal egyszer már kipróbálták – nagy sikerrel.

– A kezdeményezés a „Göncölj a Földért!” alcímet kapta, a célja pedig, hogy a környezettudatos magatartást már gyermekkorban átadjuk az új generációnak – mondta el Pappné Guba Éva igazgató. A programban a textil újrahasznosítás lehetőségét népszerűsítik. Az előre kiosztott zsákokba ruhákat, cipőket, táskákat, kalapokat, sapkát, sálat, fehérneműt, zoknit, lepedőt, függönyt, törölközőt és pizsamát lehetett tenni. Ezeket hétfő reggeltől kedd reggelig várják vissza az iskolába, az osztályok pedig ugyanúgy súly alapján kapnak pénzt a ruhákért, mint papírgyűjtéskor az összekötözött újságokért.

– Összesen hatszáz zsákot osztottunk ki, de ez kevésnek bizonyult, így nagyméretű szemeteszsákokban is hozzák a ruhákat. Kilónként 50 forintért veszik át ezeket tőlünk. Az összeget közös programra, kirándulásra fordítja minden osztály – mondta Pappné Guba Éva. A textíliákat később a program szervezői átválogatják. A hordható darabokat bálázzák és exportálják, a többit pedig újrahasznosítják. Tapasztalatok szerint egyébként főleg a kinőtt gyerekruháktól tudnak így megszabadulni a családok, de a felnőttek megunt darabjai is kerülnek a zsákokba.

Az aulában gyűjtötték a bezsákolt, már nem használt ruhákat. Fotó: Török János

– Nagyon jó dolognak tartom a ruhagyűjtést, mert nem kell kidobni a megunt darabokat, helyette segíthetünk velük – mondta Illés Zoltán, aki két nagy zsákkal érkezett az iskola aulájába.

– Fogalmam sincs, mi van benne, a feleségem pakolta. De gondolom, a gyerek kinőtt ruhái, és nyilván felnőtt darabok is vannak benne – mondta mosolyogva.

A mérést kedden tartják, ezt követően derül ki, melyik osztály volt a legaktívabb és ki mennyi pénzt kap a megunt vagy már használhatatlan ruhákért.

Hozzászólások

Hívek adományából újult meg a Szent Rókus-templom
Valóra vált a rókusi hívek és Kretovics László főesperes ál­­ma, a kereszthajóig megújult a Szent Rókus-templom külseje.
Betiltaná a holland kormány a kéjgázt mint kábítószert
A fiatalok megtöltött léggömbökből vagy habszifonok patronjaiból szívják ki a nevetőgázt.
Világversenyes éremmel szeretne búcsúzni Berki Krisztián
A jövő nyári olimpián még biztosan nem lesz ott az olimpiai bajnok tornász.
Korrupció miatt elítélték Algéria két egykori miniszterelnökét
A tüntetések nem csitultak, sokan azt követelik, hogy a választást csak a teljes politikai elit távozása és a politikai rendszer reformja után tartsák meg.
Rablótámadásban meggyilkoltak egy magyar nőt Nigériában
A gyerekeknek nem esett bántódásuk, feltehetően nem voltak a lakásban.
Dimitri Vegas és Like Mike, Martin Garrix és Kygo is jön a Balaton Soundra
Impozáns névsorral rukkoltak elő a szervezők.