Telefonos csalók zaklatják a szegedieket: vajon ki keresi Afrikából?

Napok óta kering az interneten: ismét különös hívószámokról kapnak hívásokat a mobiltulajdonosok. Minket Algériából kerestek: nem hívtuk vissza a számot. Önök se tegyék. Elmondjuk, miért.

Ha nem fogadott hívásokat találunk a telefonunkon, megszoktuk, hogy visszahívjuk a számot. Ezt tette volna az újságíró is kedden este, ha nem olyan furcsa az a szám: ugyanis az előhívó +312 volt, amit nem ismertünk fel első látásra. Azért is volt gyanús a hívás, mert napok óta kering az interneten, hogy megint közép-afrikai és egyéb egzotikus telefonszámokról hívogatják a mobiltulajdonosokat – és ezeket nem érdemes visszahívni. Utánanéztünk – ezt a wikipédián is megtehetik -: az előhívó Algériához tartozik. Sem rokonunk, sem ismerősünk nincs arrafelé, és álláshirdetésre sem jelentkeztünk a környéken.

Nem új a csalás

Hogy mutassuk, mennyire nem új a jelenség: egy 2009-es rendőrségi felhívást osztottak meg az egyik szegedi facebook oldalon a napokban. A szegedi kommentelők viszont fotókkal bizonyították, hogy 236-os – Közép-Afrika – és 504-es – Guatemala – előhívókról is próbálkoztak náluk az utóbbi egy-két napban. Volt, aki azt írta: kapott már ilyen hívást az utóbbi időben venezuelai, kolumbiai telefonszámokról is.Volt, aki felvette és robothangot hallott, volt, akinek senki és semmi nem szólt bele a telefonba – aggódnak, nem terhelték-e meg már ezzel is a telefonszámlájukat.

Egy csengetés, és vége

2016-ban portálunknak is nyilatkozott a Magyar Telekom a wangiri-csalásokról. A lényege: ha olyan külföldi telefonszámról kapunk hívást, ahonnan nem várunk, valószínűleg csalók állnak a háttérben, akik visszahívást remélnek. Ezzel kapcsolatban szeptember elején az Országos Rendőr-főkapitányság is adott ki hírlevelet, januárban pedig az M1-en mondta el a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója: a bűnbandák naponta akár 10-12 ezer hívást is kezdeményeznek. Abból nagy baj nem lesz, ha felvesszük a telefont, mert hazai hálózatból a fogadott hívások díjmentesek. Ha ugyan fel tudjuk kapni – mert csak rövid ideig csörgetik a számunkat, éppen azért, hogy visszahívjuk őket. A japán wangiri kifejezés azt jelenti ugyanis: egy csengetés, és vége. A hívott telefonszámokat szoftver választja ki véletlenszerűen.

Több száz forint lehet egy hívás

Arra is figyelmeztetnek a mobilszolgáltatók: amennyiben mégis a visszahívás mellett döntünk, előtte tájékozódjunk, mennyibe kerül az adott országba telefonálni, mert egy egészen rövid hívás is több száz forintba kerülhet. Jobb nem visszahívni a számot, inkább kapcsolatba lépni a mobilszolgáltatóval. Le tudják tiltani a bejelentett számok visszahívhatóságát, hogy még véletlenül se ejthessenek át senkit. Algériába például csak a hívásindítás 700 forint fölötti összegbe kerül.

Mindent megtesznek, hogy hosszabb legyen a hívás
A csalók akkor juthatnak pénzhez, ha a nemzetközi hívás létrejön, és minél hosszabb, annál nagyobb lesz a költség. Ezért további trükköket vetnek be. Ha visszahívják a telefonszámot, lehet, hogy automata fogadja a hívást, ami továbbra is a kicsöngés hangját játssza be: a hívó fél nem is tudja, hogy már ketyeg az óra. Az is előfordult már, hogy a vonal megszakadását jelző hangot játszottak be a csalók. A hívó fél azt hiszi, megszakadt a hívás, elteszi a telefont – és a nemzetközi hívás tovább folytatódik.

 

(Borítókép forrása: Feol.hu – a szerk.)

 

 

 

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra
Kiderülhet, mitől nő ilyen hatalmasra a titokzatos óriáskalmár
A busz méretű, tányérnyi szemű monstrumnak még egyetlen példányát sem tudták élve elfogni, de lefotózni is csak 2004-ben sikerült először.
64 éves férfi rongált emlékművet Makón
A makói rendőrök elfogtak egy 64 éves helybeli férfit, aki megrongált egy belvárosban található emlékművet.
Hat évet kapott a szegedi kábítószer-kereskedő
Jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem miatt ítéltek el hat év börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtáblán egy helyi férfit kedden.
Többfelé tovább romlott a levegőminőség
A meteorológia előrejelzés alapján a következő napokban nem várható jelentős javulás.
Szerb–magyar egészségügyi együttműködés jött létre
Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá Horváth Ildikó magyar egészségügyért felelős államtitkár és Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár tegnap Szegeden.
Mesterséges intelligencia segít a szívelégtelenségben szenvedőkön
Kockázatbecslést végez, s a betegek klinikai adatai alapján nyújt segítséget a kezelőorvosnak a magasabb halálozási kockázattal bíró szívelégtelen betegek azonosításában.