Csúsznak, de érkeznek már az autósok sárga csekkjei

2020.03.11. 16:03

Hétfőig kell befizetni a súlyadót

Csúszik a gépjármű súlyadós csekkek kézbesítése, van aki már kedden megkapta Szegeden és olyan is, aki még szerdán délig sem. A befizetési határidő hétfő.

Kovács András

Van, aki már megkapta. Fotó: Frank Yvette

Ha másodállású vállalkozóként nem kapok ügyfélkapus értesítést, hogy be kell fizetni a gépjármű súlyadót, akkor nem jut az eszembe, így bő egy hetem van ara, hogy elutaljam. Feleségem szerda délig nem kapta meg a sárga csekket, barátnője az egyik szegedi lakótelepen viszont igen.

Megkérdeztük a szegedi önkormányzatot, miért van ez a bizonytalanság, csúszás? – A gazdálkodó szervezetnek minősülő adózóval – ideértve az egyéni vállalkozót is – az önkormányzati adóhatóság elektronikus úton köteles kapcsolatot tartani, ezért az érintett körnek papír alapon már nem küld ki semmit SZMJV Önkormányzata – írták, vagyis megtudtam, miért nem csekket kaptam.

Azt is írták, hogy a pénzforgalmi számla nyitásra nem kötelezett adózónak átutalással vagy csekken kell teljesítenie a befizetést. Aki az utóbbit választja, de nem vitte még neki ki a borítékot a posta, azt jelezze az [email protected] e-mail címre vagy ügyfélfogadási időben tudnak a részére csekket nyomtatni.

Van, aki már megkapta. Fotó: Frank Yvette

Megkérdeztük a postát is, hogy miért a csúszás, de a válasszal, nem igazán „lettünk beljebb”. – A gépjárműadó kivetése, illetve az erről szóló csekkek előállítása az önkormányzatok feladata. Amennyiben település a Magyar Postát bízza meg a kézbesítéssel, úgy azt a Posta a megbízó (önkormányzat) által kért időszakban kiviszi – írták.

Ismét a városhoz fordultunk, hogy segítsék a tisztánlátást. – Az ASP országos rendszerrel vannak problémák, emiatt van csúszás a csekkek kiküldésében nemcsak Szegeden, hanem más nagyvárosokban is. Az önkormányzat az állami tulajdonban lévő EPDB Nyomtatási Központ Zrt.-vel van tavaly óta szerződésben, amely az összes nagy tömegű ASP-ben lévő irat előállítását végzi – írták.

Szerdán a munkába jövet két postás mellett is megálltam, mindkettő azt mondta, már kedden elkezdték a súlyadós borítékok kézbesítését és az folyamatos. Kollégáinkat körbekérdezve nagyon vegyes a kép, van, aki Hódmezővásárhelyen már több mint egy hete megkapta, férje azonban még nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!