Közélet

2020.05.08. 16:00

Kevesebb vendég éjszakázott Szegeden

Majdnem hétmillió forintos adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. – derült ki a városi tulajdonú cég beszámolójából.

S. Z.

Egyelőre csak reménykedni lehet, hogy a turisták visszatérnek Szeged belvárosába. ARCHÍV FOTÓ: FRANK YVETTE

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Ahogy az összes szegedi tulajdonú vállalkozás mérlegét, ezt is a közgyűlésnek kellett volna elfogadnia. Azonban a koronavírus-járvány miatt sok jogszabály megváltozott, ezért a képviselők véleményezhették ugyan a dokumentumot, de az elfogadásáról Botka László polgármester döntött.

És éppen a koronavírus-járvány miatt sajnos biztosan nem olyan adatok szerepelnek majd az idei évről szóló jelentésben, mint a mostaniban.

Ebben az olvasható, hogy 2019 rekordév volt a magyar turizmusban. A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. legfontosabb feladata nagyjából az, hogy minél több látogatót csábítson a városba. Ennek érdekében számtalan turisztikai kiállításon vettek részt tavaly, Magyarországon és külföldön is, de ők szerveztek például tematikus sétákat a városban. 2019-ben 62 fizetős és 21 ingyenes sétát tartottak, amiken több mint 1800-an vettek részt, és a Napsugaras Tájházban is sok programot rendeztek. Sokkal érdekesebbek azonban ezeknél a tényleges adatok.

Egyelőre csak reménykedni lehet, hogy a turisták visszatérnek Szeged belvárosába. ARCHÍV FOTÓ: FRANK YVETTE

Szegeden 2019-ben 232 ezer 899 vendég 439 ezer 050 vendég­éjszakát töltött. Szintén érdekes, hogy egy évvel korábban tízezerrel kevesebb látogató produkált pár ezerrel több éjszakát.

Tavaly 83 ezer 680 külföldi jött Szegedre, és 143 ezer 300 alkalommal itt is aludtak. Belföldről pedig valamivel több mint 149 ezren érkeztek, és 292 ezer 750 éjszakát töltöttek a városban.

A legtöbb éjszakát a szerbek, utánuk pedig a románok és a németek töltötték itt. Rajtuk kívül még kínaiak, szlovákok, csehek, szlovének és hollandok érkeztek tavaly többen, mint korábban. A szegedi szálláshelyek bruttó bevétele tavaly több mint 3 milliárd 605 millió forint volt, amiből 2 milliárd 400 milliót a hazai vendégek hagytak a recepciókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!