A hódmezővásárhelyi óvodákban is működik a távmunka

2020.03.28. 16:52

Sok-sok mese bezártság ellen

Személyes igényeket, érdeklődéseket és egyéni képességeket is ismerve gondozzák napról napra a gyerekeket óvodapedagógusaik. Most a csoportos foglalkozásokat, az élményszerzési lehetőség hiányát a vásárhelyi intézmények munkatársai saját videókkal, játékos feladatokkal, a távolság ellenére is zökkenőmentes kapcsolattartással próbálják pótolni.

T.Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

– Könnyebben vészelik át a be­­zártságot a gyerekek, ha biz­­tosított a folyamatos kapcsolat óvodapedagógusaikkal – foglalta össze tapasztalatait Tóthné Mohos Erika, a hódmezővásárhelyi Szeremlei Sámuel Református Óvoda vezetője.

– A családok valóban fe­­gyelmezettek, belátták, je­­len helyzetben az egyetlen védekezési lehetőség, ha mind otthon maradnak. Az óvónők a szülőket is támogatják, a kicsiknek szánt feladatok mellé módszertani tanácsokkal segítik őket. Javaslatokat tesznek a feladatvégzésre, a motiváció fenntartására, az eredményes, de játékos foglalkoztatásra – mondta az intézményvezető, és hozzátette: a szülők kilencven százalékát elérik az online feladatokkal. A napi foglalkoztatás mellett a logopédus, fejlesztőpedagógus, pszichológus munkatársaik szintén dolgoznak, és a hitéleti nevelés is folytonos.

A visszajelzések igazolták munkatársaik sikerességét. El­­készítették valamennyi foglalkoztatási területre a heti terveket, a feladatokat saját készítésű videókkal, fotókkal kísérve küldték el, a közösségi platform felületét használva. A csoportok tagjai interaktív kapcsolatban állhatnak egymással. Fontos, hogy a pedagógusaikat távolról is láthassák, hallhassák a gyerekek, ez enyhíti a bezártság érzését. A meseolvasások, játékos feladatok segítik a napi rutin fenntartását.

– Az biztos, hogy nagy a lendület – folytatta Tóthné Mohos Erika.

– A vásárhelyi intézmények vezetői és kollégái tartják egymással a kapcsolatot, mind hasonló tapasztalatokról számolnak be. És ha már e kényszerű intézkedéssorozat a családokat otthon maradásra kényszeríti, legyünk hálásak a sok-sok együtt töltött időért – hangsúlyozta. A megkérdezett szülők többsége megerősítette: a csoportos kapcsolattartás mű­­ködőképes, ráadásul a személyes tapasztalatok, tanácsok előbbre viszik a mindennapokat.

Ha fáradtságot éreznek egymáson, kitartásra ösztönzik a másikat. Van, aki arról számolt be, hogy az iskolás korúak mellett bizony nehéz a kisebbeket is intenzíven foglalkoztatni. Ugyanakkor az óvodapedagógusok valóban lelkesen végzik a munkájukat.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!