Közélet

2020.09.03. 15:47

Több mint tízezren jártak már a felújított múzeumban

Csaknem 11 ezren látták már az augusztus közepén újranyitott, felújított Móra múzeumot. A látogatók legnagyobb kedvence a Móra-tárlat, de sokan próbálják ki a Várban azt is, milyen indokkal ítélték volna el őket a boszorkányperekben.

T. K.

Kedvelik a látogatók a természettudományos kiállítóteret is.

Fotó: Frank Yvette

Húsz hónapnyi bezártság után augusztus közepén újra kinyitott a Móra Ferenc Múzeum. A kultúrpalota rengeteg érdeklődőt vonzott: az első hétvégén mintegy négyezren látogatták meg, azóta pedig már megközelítőleg 11 ezernél jár a jegyvásárlók száma. Hegedűs Anita PR-referens lapunknak elmondta: a tanév elindultával iskolás csoportok is érkeznek már, az első két napban sok diákot fogadtak. Voltak osztályok, amelyek múzeumpedagógiai foglalkozásra érkeztek, de olyanok is, amelyek tagjai csak végigsétáltak a megújult épületben.

Kedvelik a látogatók a természettudományos kiállítóteret is.
Fotó: Frank Yvette

A múzeumi dolgozók folyamatosan figyelik, mi tetszik legjobban a látogatóknak. Hegedűs Anita szerint ez alapján egyértelmű, hogy a legnagyobb kedvenc a Móra-tárlat, melyet formabontó világa miatt szeretnek.

– De kedvelt a természettudományos kiállítótér is Máté Bence fotóival, a Várban pedig a boszorkányégetéses rész. Utóbbinál bárki kipróbálhatja virtuálisan, egy máglyára állva, vajon őt mi miatt ítélték volna el. Az indoklásként megjelenő szövegeket az eredeti boszorkányperekből válogattuk – tette hozzá. A főépületen kívüli kiállítórészbe egyébként nem csak emiatt érdemes ellátogatni: itt tekinthető meg Rózsa Sándor börtöne is, illetve az árvizes plexifal, melyen összehasonlítható a Tisza pusztítása előtti és a mostani várostérkép.

A Vár új tárlatai is sok látogatót vonzanak.
Fotó: Frank Yvette

A Móra-múzeumban mindezek mellett megtekinthető például a Gábor Áron által öntött rézágyúk egyetlen megmaradt példánya is, időszaki kiállításként pedig azt is bemutatják, milyen előzmények után született meg Munkácsy Mihály gigantikus méretű festménye, a Honfoglalás.

Az intézmény előtti tereprendezés egyébként még mindig zajlik. Emiatt jelenleg csak a rakpart felől közelíthető meg a bejárat, hétvégenként azonban a Vár utca felőli oldalon is nyitnak egy utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!