A legrosszabb állapotú szakaszokon túl vannak

2021.09.24. 09:58

További 560 tonna aszfalttal újítják fel Mindszent útjait

A legrosszabb állapotú hét utcában kátyúzott eddig a mindszenti önkormányzat, de bedolgoznak még további 560 tonna aszfaltot.

Munkatársunktól

A hét legrosszabb állapotú gyűjtőúton javították a kátyúkat Mindszenten. Fotó: Tábori Szilvia

– Felmérték a belterületi utak állapotát külső szakemberek bevonásával Mindszenten, majd fontossági sorrend szerint döntöttek. Elkezdték a kátyúzást a városban, amit addig folytatnak, amíg azt az időjárás engedi – tájékoztatta lapunkat Zsótér Gábor alpolgármester. Hozzátette: a legrosszabb állapotú hét, úgynevezett gyűjtőútnál kezdték a munkát, így a Ludas, a Kinizsi, az Észak, a Budai Nagy Antal, az Ady Endre, a Petőfi, illetve a Bereczki József utcában állították helyre az útburkolatot. Az első ütemben mintegy száz tonna aszfaltot dolgoztak be a polgármesteri hivatal munkatársai.

A hét legrosszabb állapotú gyűjtőúton javították a kátyúkat Mindszenten. Fotó: Tábori Szilvia

Ötven évvel ezelőtt, lakossági összefogással épült ki Mindszent úthálózata, összesen 42 és fél kilométeren: zömében porcelángyári törmelékből, kőmaradványokból, homokból, cementből és ezek keverékéből. A több évtizedes utakat mostanra megviselte a fokozott környezeti terhelés, a felgyülemlő esővíz, a megnövekedett autóforgalom, illetve az egyre nehezebb járművek. A megtépázott úthálózatot legalább milliárdos költséggel állíthatnák helyre, a jelenlegi szabványokhoz igazodva, csaknem 300 millió forint is csupán tűzoltásra lenne elegendő.

Zsótér Károly Sándor korábban úgy fogalmazott: a fejlesztés egyértelmű és elsődleges lakossági igény, így évek óta önkormányzati prioritás. Kiemelt feladat, hogy a lehető legtöbb forrást hozzák a településre. Farkas Sándor miniszterhelyettessel, országgyűlési képviselővel közösen a teljes felújításra keresnek megoldást. Miközben a megfelelő esővíz-elvezetéshez is pályázik a városháza. Zsótér Gábor alpolgármester is azt hangsúlyozta lapunknak: folyamatosan pályáznak, keresik a megoldást.

– A belterületi utak felújítására és kátyúzására a központi költségvetésből a közelmúltban elnyert 18 millió forint támogatás, illetve a 4 millió forint önrész további 560 tonna aszfalt beszerzésére ad lehetőséget

– tette hozzá az alpolgármester. Zsótér Gábor terveikről elmondta: ezzel a mennyiséggel vélhetően már nem a hivatal munkatársai dolgoznak, külső kivitelező javítja az úthibákat. Amennyiben az őszi időjárás kedvezőtlen, tavasszal folytatódnak a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!