Krumplileves

2008.10.02. 02:34

Müncheni szerződés: nyitott akták

Az orosz külső hírszerzés feloldotta az 1938-ban kötött müncheni szerződésről szóló dokumentumok egy részének titkosítását a szerződés aláírásának évfordulóján.

A müncheni szerződést Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország kormányfői írták alá 1938. szeptember 30-án egy konferencián, amelyet a szudéta válság megoldásra hívtak össze. A szerződéssel Arthur Neville Chamberlain brit és Édouard Daladier francia miniszterelnök beleegyezését adta, hogy Adolf Hitler Németországhoz csatolja a Csehszlovákiához tartozó Szudéta-vidéket, ahol a többségben lévő német ajkúak a német
nyelvterülethez akartak csatlakozni.



London és Párizs fő célja a háború kitörésének megakadályozása volt.A Szovjetunió részt akart volna venni a konferencián, de nem hívták meg. Sztálin kirekesztve érezte magát és országát, s később keresni kezdte az együttműködést Németországgal - ilyen értelemben a müncheni szerződés az úgynevezett Molotov-Ribbentrop paktum előtörténetéhez tartozik.

Az orosz külső hírszerzés archívumában most felszabadított dokumentumok a szerződés aláírása előtti és utáni időszakból adnak képet az európai folyamatokról. Kiolvasható belőlük többek között, hogy London és Párizs nyomást gyakorolt Prágára, hogy adja át az ország egy részét a hitleri Németországnak. Szerepel az iratok között több európai nagykövetség levelezése saját országaikkal, így például a varsói brit nagykövet előrejelzése, hogy Csehszlovákia felosztásában részt vehet Lengyelország is.

A dokumentumok alátámasztják azt az ismert történelmi tényt, hogy Moszkva kész volt katonai segítséget felajánlani Prágának, de az nem fogadta el. Az is kiviláglik az iratokból, hogy a szerződéshez vezető folyamatokról részletekbe menően tudtak Moszkvában is. Azok a szakértők, akik már tanulmányozhatták a papírokat, úgy vélik, hogy Sztálin és kormánya elegendő információval rendelkezett a helyzetről és lehetséges következményeiről is.

Nyikita Petrov, a Memorial jogvédő központ tanácsának helyettes elnöke úgy nyilatkozott az Eho Moszkvi rádiónak: a most hozzáférhetővé tett iratok tanulmányozása némileg szélesíti majd a második világháborúval foglalkozó történészek látókörét, de eget rengető felfedezések nem várhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!