Krumplileves

2009.02.25. 09:06

Wass Albert és a kommancsok

A fejekben nincs más csak a kádárizmus és a horthyzmus. Nincs más alternatíva. És az illetékes - jobboldali és baloldali - elvtársak nem is törekszenek árnyalni a képet.

Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Az Orbán-kormány idején azért döntött a T.Ház emellett a dátum mellett, mert 1947-ben Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát - Vorosilov marsall parancsára - ezen a napon tartóztatták le, és hurcolták a Szovjetunióba, ahol nyolc évet töltött fogságban.

A „köz" ezt az emléknapot nemigen tette magáévá. Talán, mert egyrészről mindenkinél volt valamiféle „kompromitka", ami miatt máig sokan úgy érzik, hogy Jani bácsi rendszerének volt napos oldala is, sőt nem is volt az olyan rossz.

A másik ok, hogy a fejekben nincs más csak a kádárizmus és a horthyzmus. Nincs más alternatíva. És az illetékes - jobboldali és baloldali - elvtársak nem is törekszenek árnyalni a képet. Sajnos.

A fejekben lévő katyvaszra kitűnő példa a Csongrád Megyei Önkormányzat és néhány civil egyesület által szervezett rendezvény. Szegeden a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján - a szélsőjobboldali eszmékkel szimpatizáló - Wass Albertre emlékeznek.

De lehet ezt még fokozni? Igen!

A megemlékezésre szónoknak hívták az egykori vad kommunista Kun Béla (<Gereben Ágnes nagyon aranyos, de az ő szereplése legalább annyira gusztustalan, mint amikor Habsburg Ottó szónokolt és koszorúzott március 15-én.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja egyelőre nekem nem jelent semmit. Nem vagyok hajlandó két út közül választani. NEM VAGYOK KOMMUNISTA, de a nácikkal sem szimpatizálok. Tessék mondani: más út nincs?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!