Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

150 ezer eurót követel a szlovák államtól a legfelsőbb bíróság elnöke

Százötvenezer eurót követel az európai emberi jogi bíróság útján a szlovák államtól Stefan Harabin, a szlovákiai legfelsőbb bíróság elnöke.
A TA3 pozsonyi hírtelevízió vasárnap esti közlése szerint Harabin a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult amiatt, hogy a szlovák alkotmánybíróság tavaly júniusban bércsökkentésre ítélte. Az alkotmánybíróság szerint Harabin hibázott, amikor az általa vezetett hivatalba ismételten nem volt hajlandó beengedni a pénzügyminisztérium ellenőreit.

Harabin akkor ezt a döntést a jogállam súlyos megsértésének minősítette. "Ez világraszóló szégyen" - mondta újságíróknak. Az Európai Emberi Jogi Bíróságnak küldött beadványában, amelyet a TA3 hírtelevízió szerint a testület megtárgyalásra elfogadott, Harabin azt állítja, hogy az alkotmánybíróságnak az ügyében döntő bírái elfogultak voltak, a döntést nem lehet felülvizsgálni, s neki nincs hová fellebbeznie. Az alkotmánybíróság egy évre 50 ezer euróval csökkentette Harabin éves bérét.

A szlovákiai legfelsőbb bíróság elnöke, aki Iveta Radicová kormányának megalakulása óta állandó vitában áll a kabinettel, különösen Lucie Zitnanská igazságügyi miniszterrel, azt írta Strasbourga, hogy önkényes, politikailag motivált diszkriminációs eljárás áldozatává vált. Harabin azt követeli, hogy az állam adja vissza a béréből elvett 50 ezer eurót, s továbbá fizessen ki neki 100 ezer eurós kártérítést az őt ért állítólagos sérelmekért.

A kormányzatnak egyelőre nincs hivatalos információja Harabin beadványáról. "A beadványt előbb be kell jegyezni, azután az érintett felek nyilatkoznak, majd ezt követően várható valamiféle bírósági állásfoglalás" - nyilatkozta a hírtelevíziónak az eljárás menetrendjéről Mária Kolíková, az igazságügyi tárca államtitkára. Hozzátette: ez lehet néhány hét, de az ügy akár hónapokig is elhúzódhat.

Zitnanská igazságügyi miniszter időközben már újabb panaszokat terjesztett elő Harabinra az alkotmánybíróságon. A testület azt állítja: az újabb határozat előtt megvárja a strasbourgi bíróság döntését. Kolíková azonban azt mondja, hogy erre nincs szükség, s az alkotmánybíróság dönthet az újabb ügyekben is.

Helyi megfigyelők szerint Harabin, aki korábban Robert Fico kormányának alelnöke és az igazságügyi tárca vezetője volt, arra játszik, hogy kihúzza a márciusi választásokig és az új kormány megalakulásáig. Többségi vélemény, hogy a Harabin elleni fegyelmi eljárásokat az új kormányzat, amelynek élére várhatóan újra Fico kerül, leállítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsúfolt napirend az EU pénzügyminiszteri értekezletén, Magyarország is téma

Számos téma mellett Magyarország túlzott államháztartási hiány miatt folyó eljárásáról is tárgyalnak… Tovább olvasom