Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

15 fős magyar turistacsoport rekedt Pekingben

Többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport Pekingben. Utaztatójuk először azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük - tudta meg az MTI szombaton Pekingben.
A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel. Végül egy kétcsillagos külvárosi szállodában kaptak elhelyezést - tájékoztatott Fülöp Attiláné, az egyik utas.

Hogy mikor, milyen körülmények között térhetnek haza, illetve Magyarországra indulásukig hol kell eltölteniük a hátralevő időt, nem tudják. Az első két éjszaka szállásköltségét a légitársaság, illetve az utaztató AB Agro utazási iroda fedezi, de mivel a járat törlésére "természeti katasztrófa" miatt került sor, mind a légitársaság, mind az utazási iroda elhárítja a további felelősséget. Állításuk szerint a többletköltségek megtérítésre nem kötelezhetők.

Az eddig kapott információk nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy az utasbiztosítás az adott helyzetre kiterjed-e. A körülményeket bonyolítja, hogy az utasbiztosítások egy része lejár, s ezt csak tetézi, hogy a vízumok 2-3 napon belül ugyancsak érvényességüket veszítik. E probléma rendezése vélhetőn csak konzuli segítséggel lesz megoldható.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul helyi idő szerint szombaton este a szállodában felkereste a csoportot, tájékozódott a helyzetről, és segítséget, közbenjárást ígért a helyzet megoldására. Az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy sikerült április 24-ére 4-5 foglalást biztosítaniuk, de remélik, hogy még előbb is lesz alkalmuk a magyar csoport tagjai közül néhányat útnak indítani.

A diplomata már fölvette a kapcsolatot az érintett biztosító társasággal is, amely ígéretet tett arra, hogy elemzi a helyzetet és rövidesen választ ad a kérdésre: mire terjed ki pontosan és mire nem a biztosítás. A vízumokkal kapcsolatos ügyintézésben hétfőn teszi meg az első lépéseket a magyar főkonzulátus - ígérte Sárközy.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. április 17. 20:53
    „Érthető az aggódásuk de bizonyára lesz rá megoldás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés: Fehéroroszország és Ukrajna is korlátozza légi forgalmát

Az Európa felett elterülő hatalmas vulkáni hamufelhő miatt szombaton Fehéroroszország is korlátozta… Tovább olvasom