Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

177 802 négyzetméternyi területet ad át Szlovákia Magyarországnak

Ismét módosul a magyar-szlovák határ.
A változásra egy határon átnyúló szennyvízcsatorna projekt, illetve az Ipoly folyó szabályozása miatt van szükség. A két ország között létrejött megállapodás értelmében 177 802 négyzetméter terület átadása, és ugyanennyi átvétele történik meg a szerződés életbelépésekor, a rajta lévő ingatlanokkal egyéb, építményekkel, berendezésekkel, növényzettel.

"Közös út volt"

Az 1920-as határmegállapítások Somoskőújfalu egyik utcáján húzták meg Magyarország és Szlovákia határát. Mindez azt jelentette, hogy az út egyik oldalán lévő ingatlanok Magyarországhoz tartoznak, a másik oldal erdős, bozótos területe pedig már Szlovákia. A településen élők szerint ez a rendelkezés nem okozott problémát, a határ, maga az út volt, közös használatban.

"Közös út volt, de csak itt volt, egy ilyen 20 méteres. És igazából akkor vetődött ez fel, amikor itt vitték át a szennyvizet. Itt megy le a közmű, a szennyvíz, a gáz, akkor felerősödött, de az óta már megoldódott, Somoskőbe adtak vissza területet, hogy a várba ők fel tudjanak menni" – mondta egy helyi.
 
Forrás: HírTV
Forrás: HírTV
Jogi rendezés

A 2000-es évek elején egy csatornázási projekt történt a faluban, ennek egyik gerincvezetékét vitték ezen a szakaszon, a tulajdonképpeni országhatáron. "A csatornázás 2000-ben megtörtént, a szlovák féllel nem egyeztettek, ez néhány 10 méteren okozott problémát, mert a kivitelezők nem egyeztettek a szlovák oldallal, a gerincvezeték lefektetésénél.

Ennek jogi rendezését hozta meg a most született megállapodás, jelentősége nincs, lakatlan erdős területből történt az átvétel, mindössze arrébb kerültek a határt jelző piros karók" – ismertette Tóth József polgármester.

Bővebb információk, videó itt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen kórházba kerültek egy manchesteri karibi karnevál utáni lövöldözésben

Tíz embert ápolnak kórházban. Tovább olvasom