Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

2010-11 óta nem nőtt ennyire a a globális szén-dioxid-kibocsátás mint tavaly

2010-11 óta nem nőtt ennyire a a globális szén-dioxid-kibocsátás mint tavaly
A BP olajtársaság által évente kiadott Statistical Review of World Energy című jelentése szerint a világ energiaszükséglete 2,9 százalékkal nőtt 2018-ban.
Két százalékkal nőtt a globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly, ez volt a legnagyobb arányú növekedés 2010-11 óta - derült ki a BP brit olajipari konszern által közzétett jelentésből. A vállalat elemzésében "nem fenntarthatónak" nevezte a folyamatot.
 

Egyre növekszik az ellentmondás a klímaváltozás elleni cselekvést sürgető társadalmi elvárások, a fejlődés valódi üteme, valamint az energiaszükséglet és a szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt években történt leggyorsabb növekedése között"

- hívta fel a figyelmet Bob Dudley, a BP vezérigazgatója. Dudley hangsúlyozta: a világ "nem fenntartható" pályán jár.
   
A BP olajtársaság által évente kiadott Statistical Review of World Energy című tanulmány irányadónak számít az energiaiparban, ugyanis a tanulmány elkészítéséhez rendkívül sokféle releváns adatot gyűjtenek össze, köztük például az országok olajtartalékának nagyságát, a megújuló energia előállításának alakulását, az energiafogyasztás nagyságát.
    
Az idei jelentés szerint a világ energiaszükséglete 2,9 százalékkal nőtt 2018-ban. A növekedést részben kielégítette az amerikai palaolaj- és gázkitermelés felfutása, amelyet a világ leggyorsabban növekvő olaj- és gázkitermeléseként tartanak számon.
    
Eközben a világ országainak kormányai egyre nagyobb nyomást tapasztalnak azért, hogy időpontot jelöljenek ki arra, mikorra képesek nullára csökkenteni az üvegházhatású gázok nettó kibocsátását. Erre a legtöbb európai ország a 2050-et tűzte ki célul, míg az amerikai kongresszus progresszív szárnya a 2030-as céldátumot emlegeti, ugyanakkor elemzők szerint ez elérhetetlen és megengedhetetlenül költséges lenne.
    
A BP jelentése kiemeli: habár a megújuló energiaforrások használata 2018-ban 14,5 százalékkal növekedett, a megújuló energiaforrások mindössze harmadát teszik ki a villamosáram-termelés teljes tavalyi növekedésének. Ez azt jelenti, hogy a "zöld energiára" való összpontosítással nem lehet elérni a nettó nulla károsanyag-kibocsátás célkitűzését, a kormányoknak ehelyett többet kell tenniük annak érdekében, hogy megszüntessék a szennyező szén és olaj felhasználását - hangsúlyozta Dudley.

Ez a verseny nem a megújuló energiaforrásokért folyik, hanem a szén-dioxid-kibocsátás több fronton való csökkentéséért"

- tette hozzá a BP vezérigazgatója.

Nyitókép forrása: consultancy.uk

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: az EU szegényebb és kevésbé versenyképes lenne a közép-európai országok nélkül

Szijjártó: az EU szegényebb és kevésbé versenyképes lenne a közép-európai országok nélkül
Az öt legnagyobb növekedési ütemből négy közép-európai ország nevéhez fűződik. Tovább olvasom