Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

46 millió olaszországi telefonbeszélgetést figyelt meg az NSA

A brit titkosszolgálatok szintén rendelkeztek hozzáféréssel az optikai kábelek hálózatához.
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) 2012. december 10. és 2013. január 8. között mintegy 46 millió olaszországi telefonbeszélgetést figyelt meg - közölte a Cryptome című amerikai internetes oldalra hivatkozva hétfőn az APA osztrák hírügynökség.

Korábban Glenn Greenwald, az NSA titkos adatgyűjtési programjáról először beszámoló újságíró a L'Espresso című olasz hetilapnak elmondta, hogy a brit titkosszolgálatok szintén rendelkeztek hozzáféréssel az optikai kábelek hálózatához, amelyen keresztül Olaszországban a telefonhívásokat, az internetes levelezést és adatforgalmat lebonyolítják.

Greenwald közölte, hogy a brit titkosszolgálatok a megszerzett adatokat megosztották az NSA munkatársaival, akik így bizalmas információkat szerezhettek Olaszországban politikusokról, hivatalnokokról és vállalatokról. A britek olyan telefonhívásokat és e-maileket választottak ki, amelyekből kivehetőek voltak a "külföldi kormányok politikai nézetei" - tette hozzá az újságíró.

Rómában éles politikai vitát váltottak ki a Greenwald által nyilvánosságra hozott információk. Beppe Grillo, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom vezetője követelte, hogy az Enrico Letta miniszterelnök vezette olasz kormány számoljon be a parlamentnek a lehallgatási botrányról. Az olasz kormányfő múlt héten hangsúlyozta: nem tudja, hogy őt is lehallgatták-e.

Az olasz fővárosban megerősítették a biztonsági intézkedéseket az amerikai nagykövetségen.

Múlt szerdán Letta Rómában fogadta John Kerry amerikai külügyminisztert, az olasz politikus az NSA titkos adatgyűjtési programja olasz vonatkozásainak tisztázását kérte Washingtontól.

Olvasóink írták

  • 2. _csutak_ 2013. október 28. 18:21
    „A NOD-okat és a ROUTEREK-et amióta ez a protokoll meg lett alkotva és be lett vezetve mindég is sasolta a nemzetbiztonság!
    A hálózati topológia erre amúgy rengeteg lehetőséget ad és az optikai rendszer pedig alkalmas az észrevétel nélküli megfigyelésre.”
  • 1. lukrecia 2013. október 28. 17:54
    „Nalunk mennyit figyelnek??? Es Kik ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyek menete : a románok kudarcként, a határontúli magyarok sikerként könyvelték el

Németh Zsolt szerint a legfőbb üzenet az, hogy a Székelyföld és a székelyek léteznek. Tovább olvasom