Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A baloldali ellenzék nyerte a francia regionális választásokat

Franciaország - Az ellenzéki baloldal a szavazatok 54 százalékával megnyerte vasárnap a francia regionális választásokat - derült ki az OpinionWay közvélemény-kutató intézet exit-poll eredményeiből.
Az első becslések szerint 51 százalékos részvételi arány mellett Nicolas Sarkozy államfő kormánypártja súlyos vereséget szenvedett: a szavazatok 36 százalékát tudta megszerezni. A jobboldal ugyanakkor megőrizte hatalmát Elzászban, és az indiai-óceáni Réunion szigetén is győzni tudott.

A 22 európai és 4 tengerentúli francia régió elsöprő többségében - összesen 24 helyen - azonban továbbra is az ellenzéki baloldali erők irányíthatják a regionális tanácsokat.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) a szavazatok 8,7 százalékát szerezte meg. Jean-Marie Le Pen pártja 12 régióban indulhatott a második fordulóban, s a gazdasági válság által leginkább sújtott északi országrészben 22 százalékot ért el. A 81 éves pártelnök által vezetett lista az FN provence-i székhelyén pedig 24 százalékot kapott.

A 2012-es elnök- és parlamenti választások előtti utolsó országos jelentőségű választáson elemzők szerint a franciák elsősorban a mandátuma feléhez ért államfőt büntették meg politikájáért.

A Szocialista Párt (PS), a Zöldek és a radikális baloldali pártok alkotta ellenzéki tábor megerősítette a március 14-i első erőpróbán megszerzett fölényes győzelmét, s Korzikát is elhódította a konzervatív erőktől. A célul kitűzött Grand Slam, azaz minden régió ellenzéki irányítás alá vonása azonban nem sikerült a szocialistáknak.

A szavazóhelyiségek bezárása után a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) azonnal elismerte vereségét.

"A ma esti eredmény megerősítette a baloldali listák győzelmét. Nem tudtuk a választókat meggyőzni. Ez csalódás. Vállalom a felelősségből a részemet, és holnap reggel ezt szóba hozom a köztársasági elnöknek" - mondta televíziós beszédében a miniszterelnök. Francois Fillon ugyanakkor hozzátette, hogy tartani kívánja azt az irányt, amelyre a parlamenti választásokon felhatalmazást kapott. A valószínűsíthető forgatókönyv szerint az államfő nem meneszti miniszterelnökét. A Sarkozynál jóval népszerűbb Fillonra vár ugyanis a nyugdíjreform végrehajtása.

A regionális választások előtt az államfő hangoztatta, hogy az eredménynek nem lesznek országos következményei. A múlt vasárnapi első fordulóban a jobboldalra mért történelmi vereséget követően azonban megkezdődtek a sajtóban a találgatások Sarkozy kormányátalakítási terveiről. Claude Guéant, az elnöki hivatal vezetője a hétvégén azt mondta, hogy csak "kisebb, technikai változtatások" várhatók a kormányban.

Martine Aubry, a győztes PS főtitkára kijelentette: pártja "felelősséggel" fog bánni a "precedens nélküli" eredménnyel. Hat év után először aratott győzelmet a baloldal Franciaországban, s ez várhatóan lendületet ad az ellenzéknek a következő elnökválasztás előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama jövője függ az egészségügyi reform sorsától

Egyesült Államok - Barack Obama elnökségének jövője függ elemzők szerint az egészségügyi reform… Tovább olvasom