Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

A bíróság döntött: megvan a januári zagytározó gátszakadásának felelőse

Egy brazil bíróság kedden megállapította a Vale bányaipari óriásvállalat kártérítési felelősségét a Brumadinho település közelében lévő zagytározó januári végi gátszakadása ügyében, ami legkevesebb 240 életet követelt - közölte a délkelet-brazíliai Minas Gerais állam törvényszéke.
Az ügyben eljáró Elton Pupo Nogueira bíró ugyanakkor nem állapított meg konkrét kártérítési összeget.

A törvényszéki közlemény szerint "egyelőre még nem tudták kizárólag technikai-tudományos feltételek alapján számszerűsíteni" a keletkezett károkat. A kártérítés mértékénél ugyanis a halálos áldozatok számán kívül számításba fogják venni a helyi és regionális környezetben, valamint az érintett térség gazdasági életében keletkezett károkat is.

A brazil igazságügyi minisztérium korábban összesen 11 milliárd reált (mintegy 830 milliárd forint) zárolt a világ legnagyobb vasérckitermelő vállalatának vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A mostani bírósági döntés fenntartotta a vagyonzárlatot.

A Vale egyelőre nem reagált megkeresésekre.

A Minas Gerais állambeli Brumadinho közelében január 25-én történt katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wahington katonai koalíció kialakításán dolgozik a szabad hajózásért

Wahington katonai koalíció kialakításán dolgozik a szabad hajózásért
Washington katonai koalíciót szeretne kovácsolni az Irán és Jemen közelében lévő vízi utak ellenőrzésére. Tovább olvasom