Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

A bolgár ortodox keresztények nem vesznek részt közös misén Ferenc pápával

A katolikus egyházfő fontosnak tartja a felekezetek közötti párbeszédet, de vasárnapi és hétfői látogatása alkalmával a túlnyomórészt ortodox keresztény Bulgáriában nem lesz közös istentisztelet.
A bolgár ortodox keresztények nem vesznek részt közös misén Ferenc pápával - erősítette meg pénteken a bolgár ortodox egyház vezetése, a szent szinódus.

"A közös istentisztelet vagy ima minden formája elfogadhatatlan számunkra" - hangsúlyozta a bolgár szent szinódus még április elején közzétett állásfoglalásában. A vallási testület elutasító hozzáállását pénteken a dpa német hírügynökség megkeresésére megerősítette: "Nem született más döntés".
    
A katolikus egyházfő fontosnak tartja a felekezetek közötti párbeszédet, de vasárnapi és hétfői látogatása alkalmával a túlnyomórészt ortodox keresztény Bulgáriában nem lesz közös istentisztelet.
    
A bolgár ortodox egyházvezetés indoklása szerint a "szent szabályok" ugyanis nem teszik lehetővé a közös misét. Ezen még az sem változtat semmit, hogy a május 6-án Szófia belvárosában eredetileg ökumenikus békeima néven tervezett rendezvényt átnevezték "béketalálkozóra".
    
Ferenc pápát a bolgár világi vezetés hívta meg - emlékeztetett a szent szinódus, s ennek megfelelően Bojko Boriszov miniszterelnök fogja fogadni a katolikus egyházfőt a szófiai nemzetközi repülőtéren. Rumen Radev bolgár államfővel tartott megbeszéléseit követően pedig Neofit pátriárkával, a bolgár ortodox egyház fejével találkozik.
    
Pénteki videoüzenetében Ferenc pápa kiemelte, hogy előre örül a találkozónak.
    
"Közösen fogjuk hirdetni szándékunkat, hogy az Úrjézust követjük a keresztények testvéri közösségében" - hangsúlyozta Ferenc pápa.
    
Hivatalos adatok szerint a hétmilliós Bulgáriában 80 ezer katolikus él. A lakosság mintegy tíz százaléka török nemzetiségű.
   
Bulgáriai látogatását követően Ferenc pápa május 7-én Észak-Macedóniába utazik tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkva korainak tartja a nukleáris fegyverek betiltásáról szóló szerződés kidolgozását

Oroszország szerint annak jött el az ideje, hogy megkezdődjön a munka a nukleáris leszerelési… Tovább olvasom