Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A borturizmus mint az idegenforgalom elixírje

Franciaország - A válság sújtotta idegenforgalomban a borturizmus kivételt képez és jótékony ellenszere lehet a borfogyasztás világméretű csökkenésének is - vélték a francia fővárosban tartott nemzetközi idegenforgalmi kiállításon összegyűlt szakemberek.
A bordeaux-i szőlővidék kastélyaiban tett látogatások száma az év eleje óta 8 százalékkal emelkedett Sophie Gaillard, a bordeaux-i Idegenforgalmi Hivatal borturizmusért felelős munkatársa szerint. A hivatal adatai alapján 22 ezer borkedvelő látogatott el a térségbe.

Idén első alkalommal borturizmus-falut is felállítottak az IFTM Top Resa nemzetközi kiállításon gyártók, mezőgazdasági kistermelők, borvidékek és borutak képviselői, idegenforgalmi szakemberek részvételével.

A szőlővidékek hagyományos kínálatában olyan programok szerepelnek, mint például megkóstolni egy kedvező évjáratot a híres délnyugat-franciaországi Lynches Bages szőlészet pincéiben, vagy az argentínai Mendoza környéki Salentein borászatában eltölteni egy éjszakát, átkerékpározni vagy átgyalogolni a szőlőkerteken. "A turisták azonban többet szeretnének: a hagyományos pincelátogatáson túl cselekvő részeseivé is akarnak válni az eseményeknek. Ezért elvisszük őket a szüretre, szedik a szőlőt, és részt vesznek a válogatásban" - mondta Sophie Gaillard.

A francia szőlővidékek évente 5 millió francia és 2,5 millió külföldi turistát fogadnak. Mintegy 5000 pince, gazdaság, szőlősbirtok és kastély várja a látogatókat összesen mintegy 800 ezer hektárnyi szőlővel.

A Bordeaux melletti Golf du Médoc Hotel and Spa négycsillagos szállodakomplexumban ötvözik a golfot és a médoci pincészetekben tartott borkóstolókat. A szálloda vezérigazgatója, Henry Martinet szerint virágzik a borturizmus, idén 20 százalékkal nőtt a szálloda forgalma.

Franciaország három évvel ezelőtt elvesztette a borfogyasztó országok közötti első helyét Olaszország javára: Itália a borexport volumenét tekintve is megelőzte, és feltörekvőben van az olasz borturizmus is. Spanyolország szintén egyre többet invesztál abba, hogy "strandturizmus" mellett mást is kínáljon a válság sújtotta ágazatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök százai tüntettek Szófiában jogaik védelméért

Bulgária - Rendőrök százai tüntettek Szófiában vasárnap jogaik nagyobb védelméért a szervezett… Tovább olvasom