Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

A görög kormány új adóemeléseket tervez

A görög kormány új intézkedéseket tervez, hogy tartani tudja idei költségvetési hiánycélját, de a súlyosbodó gazdasági visszaesés hatással lesz a célokra - erre figyelmeztetett a görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz a Katimeri című lapban vasárnap megjelent nyilatkozatában.
Megerősítette, hogy a hazai össztermék (GDP) az idén minden bizonnyal több mint 5 százalékkal csökken, nem pedig 3,9 százalékkal, ahogyan a kormány korábban várta.

"Az idei utolsó negyedév kezdetén meg kell tenni néhány intézkedést, amelyek azonnali bevételt hoznak a költségvetésnek azért, hogy tovább haladhassunk a válság miatt módosuló (államháztartási hiány) cél felé" - idézte a pénzügyminisztert az újság.

Venizelosz nem részletezte az esedékes intézkedéseket, de egy másik cikkben az újság azt írta, hogy a kormány egymilliárd eurót szeretne összeszedni új adókból még az idén. Ingatlanadóról és a külföldre irányuló bankátutalások megadóztatásáról lehet szó a lap tudomása szerint.

A görög kormány nem szívesen húzza meg a nadrágszíjat még jobban, mert szerinte emiatt mélyül a recesszió a gazdaságban, ami viszont nehezíti a deficitcél tartását - írta a Dow Jones hírügynökség.

A görög kormány idei - az intézményi hitelezőkkel, vagyis az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - egyeztetett eredeti államháztartási hiánycélja 7,6 százalék volt a GDP-hez képest. Jelenleg a kormány szerint 8,2 százalék várható. A tavaly május óta futó pénzügyi mentőprogram feltételeinek teljesítését ellenőrző trojka - az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank - illetékesei ellenben 8,8 százalékos hiányra számítanak, és úgy vélik, hogy a görög kormánynak legalább 1,7 milliárd euró értékben kellene új intézkedéseket tennie. A görög kormány úgy véli, az általa tervezett új bevételek elegendők a módosított hiánycélhoz.

Az ezzel kapcsolatos vita miatt a trojka a múlt héten felfüggesztette tárgyalásait a görög kormánnyal, és emiatt késhet az új hitelrészlet kiutalása.

A második negyedévben a görög GDP 7,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel azelőttinél, az első negyedévi, 8,1 százalékos visszaesés után. A görög gazdaság harmadik éve van lejtőn.

A múlt héten újabb, soha nem mért magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a londoni kereskedésben, jelezve az ismét erősödő piaci félelmeket.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű görög kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 2805,2 bázispontos (28,02 százalékos) előző záróról csütörtökön háromezer bázispont (30 százalék) - tízmillió euró görög államadósságra hárommillió euró - fölé drágult a londoni piacon.

Ez világrekord CDS-díjszabás bármely szuverén adós esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorgyanú - 4 embert vettek őrizetbe Svédországban

Őrizetbe vett a svéd biztonsági rendőrség négy embert annak gyanújával, hogy terrortámadásra… Tovább olvasom