Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A haiti főváros 75 százalékát újjá kell építeni

Haiti - A haiti főváros, Port-au-Prince 75 százalékát újjá kell építeni a földrengés után - közölte az ENSZ-főtitkár haiti különmegbízottjának helyettese, Paul Farmer csütörtökön az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán.
John Kerry bizottsági elnök kérdésére válaszolva a helyettes különmegbízott elmondta, hogy a legjobb nemzetközi csapatra lesz szükség, hogy a haitiakkal együtt megtervezzék az újjáépítést. "Az elmúlt 25 év problémái után Haiti számára az jelentené a legnagyobb esélyt, ha kihasználnák az alkalmat, hogy közösen, nemzetközi erőfeszítéssel valami újat, életképeset teremtsenek" - vélte Kerry.

Bill Clinton volt amerikai elnök, az ENSZ haiti különmegbízottja a davosi Világgazdasági Fórumon sürgetett nagyobb támogatást Haitinak, és szintén úgy vélte, hogy a földrengés lehetőséget nyújt a haiti nép számára, "hogy újraképzelje jövőjét, s azt valósítsa meg, ami lenni szeretne, s ne azt építse újjá, ami korábban volt".

Margareta Wahlström, az ENSZ katasztrófavédelmi képviselője csütörtökön Genfben arra figyelmeztetett, hogy a trópusi viharok szezonjának májusi beköszönte tovább súlyosbíthatja a legkevesebb 170 ezer halálos áldozatot követelő haiti földrengés okozta károkat. Az ENSZ-képviselő szerint mintegy 200 ezer család maradt fedél nélkül. Wahlström azt ajánlotta a humanitárius szervezeteknek, hogy "biztonságos övezetekbe" telepítsék át a hajléktalanokat. Mint mondta, ki kell jelölni ideiglenes táborokat a ciklonoktól rendszerint megkímélt területeken, amelyet elvezető csatornákkal kell ellátni, és ivóvizet kell biztosítani a menekültek számára.

A haiti rendőrség vezetője csütörtökön közölte, hogy az erőszakos cselekmények új formái jelentek meg Haitiban - elsősorban a nemi erőszak - a földrengés óta. A fővárosban a banditák az áramellátás hiánya okozta teljes sötétséget kihasználva zaklatják és erőszakolják meg az alkalmi sátrak alá menekült nőket és asszonyokat - közölte Mario Andrésol haiti rendőrfőnök. Pontos számok nem állnak rendelkezésre, de port-au-prince-i nőszervezetek már számos ilyen esetről beszámoltak és riasztották a haiti ENSZ-szerveket.

Hétezer bűnöző szabadult ki a földrengéskor a központi börtönből. Öt évig tartott a kézre kerítésük, most szabadon vannak és problémaforrást fognak jelenteni - mondta a rendőrfőnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordmélységben a szerb fizetőeszköz

Szerbia - Rekordalacsony szintre süllyedt a héten a szerb dinárnak az euróval szembeni árfolyama; a… Tovább olvasom