Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

A házastársi erőszak áldozataiért emeltek szót francia közéleti személyiségek

Az aláírók október 6-ra Párizsban tüntetést is szerveznek.
A házastársi erőszak áldozataiért emelt szót 88 francia közéleti személyiség a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban közölt felhívásban.

Az aláírók október 6-ra Párizsban tüntetést is szerveznek. A Mentsük meg azokat, akik még élnek című felhívásban a kezdeményező Muriel Robin színésznő arra emlékeztetett, hogy Franciaországban minden harmadik nap a házastársa vagy a volt párja ütései által meghal egy nő. Tavaly 123-an vesztették így az életüket, ötödük a gyerekei szeme láttára, és 225 ezren voltak házastársi erőszak áldozatai.

Az aláírók - színészek, énekesek, televíziós személyiségek, sportolók - felhívásukat Emmanuel Macron államfőhöz intézték. "Ezt meg kell állítani. A felháborodott kiáltásunknak olyan erősnek kell lennie, mint a tagadás, amely jelenleg uralkodik. Elnök úr, tegyünk azért, hogy ezek a nők ne haljanak meg többé a legnagyobb közönytől kísérve, hogy többé ne kelljen magunkat szégyellni ezen holtestek miatt" - írták.

Franciaországban a házastársi erőszakot a törvények szigorúan büntetik. Az aláírók ezen felül azt kérik, hogy az erőszak áldozataivá váló nőkkel és az elkövető férfiakkal foglalkozó szakembereknek az állam biztosítson megfelelő eszközöket a fellépéshez: az igazságügyben dolgozók, minden rendőr, csendőr, bíró, ügyész kapjon kötelező képzést a témában, az állam pedig sürgősséggel oldja meg a házastársi erőszak áldozatává vált nők lakhatását.

Október 6-án "együtt megmutatjuk ezeknek a nőknek, hogy kinyújtjuk feléjük a kezünket, és eljön majd a nap, amikor nem lesznek egyedül" - fogalmaznak az aláírók, köztük Carole Bouquet színésznő, Vanessa Paradis és Julien Clerc énekesek, vagy Amélie Mauresmo teniszező.

A kezdeményező Muriel Robin egy október 1-én adásba kerülő tévéfilmben egy megtörtént eset főszereplőjét, egy olyan nőt alakít, aki megölte erőszakos férjét. Jacqueline Sauvage története nagy visszhangot váltott ki Franciaországban, de meg is osztotta a társadalmat. Negyvenhét évi házasság után a nő 2012-ben hátulról lelőtte bántalmazó férjét, ezért 2014-ben tíz év szabadságvesztésre ítélték, amit egy évvel később a fellebbviteli bíróság megerősített.

A 69 éves Jacqueline Sauvage-t 2016 év végén Francois Hollande akkor államfő elnöki kegyelemben részesítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brexit - a brit Munkáspárt vezetője: tartja magát a kongresszus bármilyen demokratikus döntéséhez

Jeremy Corbyn nem híve az újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról, de a kongresszus döntése őt is… Tovább olvasom