Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

A japán ellenzék történelmi győzelmet aratott

Várhatóan földcsuszamlásszerű győzelmet arat a japán parlamenti választásokon az ellenzéki Demokrata Párt (DPJ).
Vasárnap, röviddel a szavazóhelyiségek zárását követően nyilvánosságra hozott exit poll jelentések szerint a DPJ a 480 képviselői helyből mintegy 315-öt szerzett, csaknem megháromszorozva eddigimandátumai számát. Ezzel véget ér a Liberális Demokrata Párt (LDP) több mint fél évszázada tartó hatalma, amelyet csupán a 90-es években tudott rövid időre megszakítani az ellenzék.

A szavazók többek közt a gazdasági válság erélytelen kezelése miatt fordítottak hátat Aszo Taro kormányfőnek, akinek pártja az eddigi 296 helyett - az előrejelzések szerint - legfeljebb 131mandátumra számíthat. Az LDP egy magas rangú vezetője röviddel a szavazóhelyiségek bezárása után beismerte pártja "történelmi vereségét".

Az ellenzék vezérétől, Hatojama Jukiótól a vásárlóerő növelését és a politikára ránehezedő bürokratikus béklyók lazítását várják a szavazók, külpolitikai téren pedig nagyobb távolságot remélnekWashingtontól. Hatojama már meg is kezdte a kormányalakítási tárgyalásokat. Mint vaárnap este bejelentette, választási ígéretéhez híven bevonja a koalícióba a Szociáldemokrata Pártot és az Új Néppártot.

A vesztes LDP főtitkára, Hoszoda Hirojuki közölte, hogy két másik pártvezetővel együtt benyújtotta lemondását Aszónak, aki egyben az LDP elnöke.

Az LDP bukása a II. világháború után kialakult hármas szövetségnek is véget vet. A nagy konszernek, a bürokrácia és az LDP egymást erősítő szövevénye uralta a gazdasági életet, ám a kezdeti sikerekután képtelen volt tartós növekedést biztosítani. Gerry Curtis, a Columbia egyetem japán szakértője szerint "leáldozott a háború utáni politikai rendszernek, és kezdetét veszi egy új, amely körül azonban sok a bizonytalanság".

Olvasóink írták

  • 2. floridaimagyar 2009. szeptember 02. 23:20
    „Kemenyen dolgozo nagyon fejlett azsiai orszag - remelem jol jarnak az ellenzekkel...”
  • 1. bo 2009. szeptember 01. 11:15
    „Hajrá szamurájok!:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz volt a Borromeus templomban

Belgium - Rövidzárlat miatt tűz ütött ki vasárnap reggel a Szent Borromeus Károlyról elnevezett,… Tovább olvasom