Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 19°C | 32°C Még több cikk.

A kelet-ukrajnai szakadár területek több mint 14 ezer lakója kapott orosz állampolgárságot Rosztov megyében

Kijev nem ismeri el az orosz honosítási rendelet hatályát, és követelte visszavonását.
A kelet-ukrajnai szakadár területek több mint 14 ezer lakója kapott orosz állampolgárságot 2014 óta Rosztov megyében - közölte hétfőn Vaszilij Golubjov, az Ukrajnával határos Rosztov megye kormányzója a Don 24 televízió műsorában.

Golubjov elmondta azt is, hogy 9500-an Oroszországban telepedtek le a "honfitársak áttelepítésének programja" keretében.
    
A kormányzó emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén hozott rendeletében humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsítette a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását, majd májusban kiterjesztette az intézkedés hatályát.
    
"Ez a munka most már folyamatosan zajlik. A többi már csak az emberek igényétől és döntésétől függ. Folytatjuk ezt a munkát, ami pedig a megyétől függ, azt megtesszük" - tette hozzá a rosztovi kormányzó.
    
Április végén igazolványkiadó központokat nyitottak a luhanszkiak számára Novosahtyinszkban, a donyeckiek számára pedig Pokrovszkijban - a hivatalos megfogalmazás szerint - próbaüzemmódban.
    
Kirill Alzinov, az orosz belügyminisztérium migrációügyi főosztályának vezetője akkor egy közvélemény-kutatásra hivatkozva azt mondta, hogy a donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" lakosságának 86 százaléka akar orosz állampolgár lenni. Május közepén Leonyid Paszecsnyik, az önkényesen kikiáltott luhanszki "népköztársaság" vezetője szintén úgy nyilatkozott, hogy a terület szinte minden lakója orosz állampolgárságot akar.
    
Kijev nem ismeri el az orosz honosítási rendelet hatályát, és követelte visszavonását.
    
A Krím félsziget orosz elcsatolását és a kelet-ukrajnai konfliktus kitörését követően, 2014-ben Oroszország tömegesen fogadott menekülteket a donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" területéről. 2014 nyarán Rosztov megyébe naponta kétezer menekült érkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen még nem volt: letakartatták a magyar feliratot a pápa csíksomlyói miseruháján

Ilyen még nem volt: letakartatták a magyar feliratot a pápa csíksomlyói miseruháján
Még ki is oktatták a pápát, hát nem tudja, hogy ez Románia? Tovább olvasom