Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

A két Korea megegyezett a keszongi ipari park működésének felújításáról

Észak- és Dél-Korea képviselői megállapodtak a különleges gazdasági övezetnek számító keszongi ipari park működésének felújításáról - közölte vasárnap a szöuli kormány szóvivője.
A felek között elvi megállapodás jött létre - hangoztatta a szóvivő, utalva arra, hogy az ipari parkban működő cégek felújítják tevékenységüket, mihelyst készen állnak erre.

Az észak-koreai határ közelében található ipari park működése április 8-án állt le. A Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen irányuló háborús fenyegetéseinek alátámasztására Phenjan visszahívta a több mint 120 dél-koreai vállalat által foglalkoztatott 53 ezer munkását, és az ipari park azonnali bezárása mellett döntött. Nem sokkal később Szöul is hazarendelte a munkát felügyelő szakembereit az észak-koreai területről. A különleges gazdasági övezet addig a két Korea közötti együttműködés fontos szimbóluma volt.

A mostani tárgyalásokra a határövezeti Panmindzsonban került sor, azt Szöul kezdeményezte. Phenjan ez alkalommal elfogadta, hogy tárgyaljanak a parkból áprilisban távozásra kényszerített dél-koreai vállalatok kárainak enyhítéséről, akárcsak a termelés felújításáról. Értesülések szerint szerdán újabb tárgyalási fordulóra kerül sor, és a napirenden olyan garanciák szerepelnek, amelyek megakadályoznák az ipari övezet ismételt bezárását.

Keszong különleges gazdasági övezetét 2003-ban közösen hozta létre a két koreai állam. A túlnyomórészt dél-koreai finanszírozású komplexumban több mint 120 dél-koreai cég működik 53 ezer észak-koreai számára biztosítva munkát, elsősorban a dél-koreai piacra exportált cikkek előállítására.

A két ország közötti kereskedelemben legnagyobb részt vállaló iparvidék működéséből Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, ami a nehéz gazdasági helyzettel küszködő rezsim számára elsődleges fontosságú devizaforrás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiában összeomlott egy bontásra ítélt ház

Egy munkás meghalt, tizennégy másik megsérült szombaton, amikor az indiai fővárosban, Újdelhiben… Tovább olvasom