Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A Le Monde a magyar kormány intézkedéseiről

Magyarország? Tekintélyelvű állam Európa szívében címmel kommentálta a magyar kormány intézkedéseit szerkesztőségi írásában a Le Monde című francia napilap szombat délután megjelent számában.
A mértékadó liberális újság címlapján közölt vezércikkében felidézte, hogy júniusban Laurent Wauquiez francia Európa-ügyi államtitkár elismerően írt a HVG-ben az Európai Unió magyar elnökségének munkájáról, amely szerinte bizonyítéka volt annak, hogy Magyarország megérdemli a helyét Európa szívében. Orbán Viktor kormányfő június végén pedig Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatásakor arról beszélt, hogy Magyarország a befektetők számára "Európa legstabilabb politikai rendszerét" biztosítja - emlékeztetett a lap. "De milyen áron, a demokrácia számára?" - tette hozzá.

A Le Monde szerint "diadalmas megválasztása óta a kommunista rezsim egykori ellenállója, aki bátran követelte a szovjet csapatok távozását", "Brüsszel orra előtt erőltetett menetben felhúzott egy az európai értékektől teljesen idegen modellt: irányított gazdasággal és leszűkített szabadságjogokkal".

A budapesti kezdeményezések listája egy év alatt olyan hosszú, hogy - mint fogalmaz a szerkesztőségi írás - "rendkívüli módon nyugtalanítania kellene az európaiakat". A lap szerint az Orbán-kormány csak az elmúlt héten több "állampolgári jogokat sértő törvényt" fogadtatott el a parlamenttel. Példaként említette "a szociális juttatásokért rendőri felügyelet alatt végzett kényszermunkát", "az őrizetbe vétel meghosszabbítását" és "az újabb szűkítések rákényszerítését a politikai ellenfelekre".

Mindehhez a lap szerint egy sor, már meghozott és "ugyanennyire vitatható intézkedés" társul: "az irredenta tendenciák bátorítása a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek körében", az alkotmánybíróság jogköreinek "drasztikus" szűkítése, a médiatörvény, valamint az alkotmány preambuluma, amely "megnyitja az utat a Horthy-féle revizionizmus felé" - hangsúlyozta a Le Monde.

"Orbánt nem érdekli sem az éles, sem a mérsékelt kritika" - állította az írás. Felidézte, hogy a Fidesz kongresszusán a miniszterelnök büszkén szólt arról, hogy "kiosztott néhány kokit" az Európai Parlamentben, s "Magyarország visszautasít minden kritikát".

A vezércikk szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az egyetlen külföldi vezető, aki "nyilvánosan kifejezte nyugtalanságát", amikor budapesti látogatásán arra ösztönözte "magyar barátait", hogy olyan alkotmányt biztosítsanak, amely "tükrözi a saját demokratikus értékeiket és az európai értékeket".

"Meglepő, hogy az Unió más tagállamai még nem reagáltak. Az is meglepő, hogy nem értették meg, hogy az, ami Budapesten történik, méltatlan Európához" - zárta szerkesztőségi írását a Le Monde.

A lap egy külön írásban Magyarország: a hatalom visszaszorítja a szabadságjogokat címmel egy teljes oldalon ismertette a közmédiában zajló elbocsátások részleteit, a médiatanács által kiszabott büntetéseket, a közfoglalkoztatás rendszerének átalakítását, amely a lap szerint "elsősorban a romákat célozza", az új választási rendszer tervezetét és az LMP javaslatát az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetségére, valamint az új egyházügyi törvényt.

Olvasóink írták

  • 2. t680822g 2011. július 16. 18:44
    „Félfasiszta diktatúra kiépítése folyik, ősszel folytatják...”
  • 1. deszkás 2011. július 16. 17:50
    „Simán rá lehet fogni az Mszp-re. Az új egyházügyi törvényről meg csak sejtéseink vannak. CSERGEMERGE? Szivesen olvasnák tőled erről! Mondom erről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfejtették a hosszú élet titkát! Mi pedig eláruljuk

Szieszta, hal, kávé, zöldségek és olívaolaj – ez a hosszú élet titka görög kardiológusok… Tovább olvasom