Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

A líbiai felkelők Tripoli bekerítésére készülnek

A líbiai felkelők pozíciókat foglaltak el a Tripolitól mindössze ötven kilométerre nyugatra fekvő Závija városban, és azt állítják, hogy küszöbön áll a főváros, Tripoli bekerítése - jelentették a helyszínről tudósítók vasárnap.
A tripoli kormány azt állítja, hogy teljesen az ellenőrzésük alatt tartják a települést, de a helyszíni beszámolókban az áll, hogy a felkelők behatoltak a központba, ahol kitűzték a zászlajukat egy minaret tetejére, és a földre hajították a korábbi hivatalos lobogót. Az összecsapások nem értek véget, és a város túlságosan értékes ahhoz, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető a sorsára hagyja.

Závija Tripoli és a tunéziai határ között haladó főúton fekszik, amelyen a főváros utánpótláshoz juthat. Északon a NATO haditengerészete zárja le a lehetőségeket, keleten a felkelők az urak, délen pedig a sivatag terül el. Závijában van a Kadhafi-rendszer utolsó működő olajfinomítója, amely napi 120 ezer hordó üzemanyagot képes előállítani a hadsereg és a polgári közlekedés számára. A létesítmény még a kormányerők kezén van - mondták felkelők, akik esküdöztek, hogy órákon belül azt is elfoglalják, de közben számítanak az ellentámadásra is.

- Ha Závija teljesen elesik, mi fogjuk ellenőrizni az ország nyugati területsávját egészen a tunéziai határig, és ez lesz Kadhafi végének a kezdete - mondta egyikük.

Vasárnap folytatódtak a harcok a keleti fronton, Brega olajkikötőnél is, és a felkelők egy újabb várost támadtak meg Tripolitól nyolcvan kilométerre délre. Ha ezt a Garján nevű települést is beveszik, még szorosabbra zárul a gyűrű a főváros körül.

Závijánál a felkelők zsákmányul ejtettek egy harckocsit, amelyet azután a NATO légiereje szétlőtt. Négy felkelő veszett oda benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekonstruálták a norvég tömegmészárlást

A norvég rendőrség Utoya szigetén a július 22-i kettős merénylet tettese, Anders Behring Breivik részvételével rekonstruálta a mészárlást. Tovább olvasom