Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A magyar népzenét is kedveli Horvátország új elnöke

Nagyon kedveli a magyar népzenét, és írt csárdást is Horvátország csaknem kétharmados többséggel megválasztott új köztársasági elnöke, a dalmáciai gyökerű 53 éves jogász-zeneszező, Ivo Josipovic.
A választási kampány ideje alatt Ivo Josipovic családjáról a médiában egyetlen fotó szerepelt, amelyen mint turista Budapesten, a Halászbástyán ül érettségiző lányával, Lanával és feleségével, Tatjánával. Bácsikája, Ivo Stanisic pedig tiszteletbeli magyar konzul Splitben, a dél-dalmáciai kikötővárosban. Az új horvát köztársasági elnököt azonban számos zenei szál is köti Magyarországhoz.

Mint azt Dubravko Detoni, az egyik legelismertebb kortárs horvát zeneszerző az MTI-nek elmondta, Ivo Josipovic nagyon kedveli a magyar népzenét, s maga is írt egy csárdást négy tubára. Josipovicnak köszönhető azonban például az is, hogy a zágrábiak az 1990-es évek végén láthatták Ligeti György Le Grand Macabre című operáját a budapesti operaház társulatának előadásában.

A zenésztársadalom örül Josipovic győzelmének és nemcsak azért, mert komponista, hanem azért is, mert olyan ember, aki sokat tett a mintegy kétezer tagot számláló Horvát Zeneszerzők Szövetségének működéséért jogászként és főtitkárként egyaránt. Az ő vezetésével dolgozták például ki az alapszabályt, amely minden tekintetben megfelel az európai normáknak - tette hozzá Dubravko Detoni.

A szövetség tagjai közt vannak a komolyzenészeken kívül a dzsesszmuzsikusok, a könnyűzenészek és a zenei írók is, s a szervezet mellett működik a horvát zenei jogvédő iroda is. Ennek bevételeiből finanszírozzák a 10 napos nemzetközi Zágrábi Zenei Biennálét, amelynek Josipovic a mai napig igazgatója, az évenkénti kortárs horvát zenei szemlét, valamint két könnyűzenei- és dzsesszfesztivált is - sorolta Dubravko Detoni.

A zeneszerző megemlítette, hogy Ivo Josipovic győzelme alkalmából sok elektronikus levelet kapott külföldről. Volt például egy Izraelből küldött email, amelyben Dusan Mihalek, az újvidéki rádió egykori zenei főszerkesztője arra emlékeztette, hogy 1985-ben a fiatal Josipovic kompozíciója nyerte el a fődíjat az UNESCO által meghirdetett Zene Éve jugoszláviai zeneszerzői versenyén, amelyet a világ 256 rádiója közvetített Újvidékről.

Ivo Josipovic mintegy 20-30 zenemű szerzője, főleg kamaraegyütteseknek írt 5-10 perces kompozíciókat, az egyik legismertebb műve az Üveggyöngyök tánca című zongoradarab.

Az új államelnök partizán múltú szülei - jogász apa, tanítónő anya - Dalmáciából, Baska Vodáról költöztek Zágrábba, rá egy évre, 1957-ben született a fiúk. Ivo Josipovic szinte párhuzamosan járt a jogi egyetemre, majd az akadémia zeneszerzői szakára. Ma is tanít, a jogi karon büntetőjogot, a zeneakadémián pedig összhangzattant.

Olvasóink írták

  • 1. Zejko 2010. január 11. 20:31
    „Respect bocs :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína rakétaelhárító rendszert próbált ki

Kína - Kína saját fejlesztésű rakétaelhárító rendszert próbált ki sikeresen - közölte hétfőn a helyi… Tovább olvasom