Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A nácizmus áldozataira emlékeztek

A nácizmus áldozataira emlékeztek az osztrák állami vezetők a parlamentben szerdán, a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadításának 65. évfordulóján.
A felső- és az alsóház ünnepi ülésén jelen volt a képviselők és a házelnökök mellett Heinz Fischer államfő, Werner Faymann kormányfő és a kormány többi tagja.

A jobboldali szélsőségesség nem politikai nézet, hanem nyílt támadás az emberi jogok és a demokrácia ellen - hangoztatta ünnepi beszédében Barbara Prammer, a parlament alsóházának elnöke. "Vannak, akik azon a véleményen vannak, hogy ez csupán marginális társadalmi jelenség, s hogy egy demokráciának el kell viselnie ilyen irányzatokat" - mondta, hozzátéve: véleménye szerint ez a jelenség ártatlan színben való feltüntetése volna, ezért elfogadhatatlan.

Prammer hangsúlyozta, hogy az iskoláknak különleges felelősségük van a demokratikus felfogás és az erkölcsi értékek közvetítésében. Felidézte, hogy tavaly fiatalok egy csoportja náci üdvözlésekkel zavart meg egy megemlékezést az egykori ebenseei koncentrációs táborban, a mauthauseni emlékhelyre pedig rasszista feliratot mázoltak.

Márciusban heves vitát váltott ki, amikor az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje "formabontó" kijelentéseket tett a holokausztról, illetve a holokauszt tagadását tiltó osztrák törvényről.

Az ünnepi ülés vendégeként Wladyslaw Bartoszewski egykori ellenálló, volt lengyel külügyminiszter, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélője a történelmi emlékezet fontosságát hangsúlyozta. "A XXI. század emberének...mindenekelőtt tiszta lelkiismeretre van szüksége, ez pedig alapvető igazságok nélkül nem lehetséges" - fogalmazott.

Az osztrák törvényhozás 1998 óta minden évben emlékülést tart május 5-én az egyik legnagyobb náci koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójára emlékezve. 1938 és 1945 között mintegy 200 ezer embert zártak be a felső-ausztriai lágerbe, s a foglyok több mint fele nem élte túl a megpróbáltatásokat.

Olvasóink írták

  • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. május 06. 08:59
    „Helyes!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcát neveztek el Lech Kaczynskiről

Utcát neveztek el Grúzia fővárosában a repülőszerencsétlenségben meghalt lengyel elnök, Lech… Tovább olvasom