Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A nyelvtörvény visszavonására szólították fel Szlovákiát

Az amerikai Lantos Alapítvány felszólította Szlovákiát, hogy vonja vissza a "helytelen és diszkriminatív" nyelvtörvényt.
A Tom Lantos néhai amerikai magyar politikus szellemi örökségét ápoló intézmény szerint "az erősen korlátozó és büntető jellegű" nyelvtörvény elfogadásával Szlovákia újabb aggasztó lépést tett a türelmetlenség és a diszkrimináció felé.

Szlovákia ezzel az "elnyomó törvénnyel" az EU egyetlen olyan tagállamává válik, ahol törvény rendelkezik arról, hogy pénzügyi büntetést rónak ki bizonyos polgáraira, ha ők nyilvános helyen anyanyelvükön beszélnek - mutatott rá az alapítvány pénteki közleményében.

Az alapítvány hangsúlyozta, hogy a szabad és demokratikus társadalmakat a türelem, a sokszínűség iránti tisztelet, továbbá az emberi és kisebbségi jogok erőteljes védelme jellemzi, Szlovákia azonban a nyelvtörvénnyel elmozdult ezektől a demokratikus értékektől.

A New Hampshire-i központú alapítvány - amelynek elnöki tisztét a néhai nagy tekintélyű kongresszusi képviselő özvegye, a szintén magyar származású Annette Lantos tölti be - kiemelte, hogy a nyelvtörvény nemcsak a vonatkozó nemzetközi kisebbségvédelmi egyezményekbe ütközik, hanem sérti Szlovákia kisebbségi csoportjainak, különösen a több mint 500 ezer fős történelmi magyar közösségnek az emberi jogait.

A közlemény rámutatott, hogy a törvény büntető rendelkezései szeptember 1-jei bevezetésük óta a magyar közösségek széles körű megfélemlítéséhez vezettek: az iskolákban, a postahivatalokban, a boltokban és a tömegközlekedésben a magyar nemzetiségűek nem mernek magyarul beszélni, mert a szlovák polgárok felszólítják őket, hogy Szlovákiában csak szlovákul beszéljenek, máskülönben, mint fenyegetnek, feljelentik őket.

Bár Szlovákia azt ígérte nemzetközi szervezeteknek, hogy a törvény idén már nem lép hatályba, a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet hivatalos vizsgálatot indított azzal fenyegetve, hogy alkalmazni fogja a törvény büntetőintézkedéseit (100 és 5000 euró közötti pénzbírság szabható ki) a Szabad Újság magyar hetilap ellen, amiért az magyar nyelvű olvasóinak magyar nyelvű plakátokon reklámozta magát - emlékeztetett az alapítvány.

Az emberi jogok és az igazságosság védelméért és előmozdításáért küzdő Lantos Alapítvány sürgette az Egyesült Államok kongresszusát, hogy gyakoroljon nyomást a szlovákiai kisebbségek jogait érintő szigorú és értelmetlen korlátozások eltörlése érdekében.

Olvasóink írták

 • 4. Csecs 2009. október 31. 02:29
  „Lantos utódai először is magától Lantostól határolódjanak el, addig nem beszéljenek demokráciáról.”
 • 3. Zejko 2009. október 30. 23:33
  „2.Most majd nem csak a felvidek szot nem lehet ki mondani ,hanem azt sem hogy Lantos ,Fico most vakarja a fejet hogy erre hany ezer EU-t szabjanak, ki megserti a torvenyt.”
 • 2. Tömeg 2009. október 30. 23:08
  „Na mostantól a Lantos az új mumus szlovákiában.”
 • 1. Zejko 2009. október 30. 23:04
  „Helyes :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán további tárgyalásokat akar az urándúsításról

Irán további tárgyalásokat akar a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), mielőtt hivatalos… Tovább olvasom