Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A pápa az egyház doktorává nyilvánítja Avilai Szent Jánost

A pápa hamarosan a katolikus egyház doktorává nyilvánítja Avilai Szent Jánost, a spanyol egyház védőszentjét, a XVI. századi ellenreformáció egyik tekintélyes hitszónokát.
XVI. Benedek pápa szombaton, spanyolországi látogatásának harmadik napján jelentette be ezt a madridi Almuneda katedrálisban tartott szentmisén.

A váratlan bejelentés után tapsviharban törtek ki a jelenlévő bíborosok, püspökök, papok és papnövendékek. A katolikus egyházfő várhatóan néhány hónapon belül apostoli levélben erősíti meg a döntést. Az egyház doktora címet azok a teológusok kaphatják meg, akiket a hit kiemelkedő tanúinak ismer el az egyház gondolataik szilárdsága, életük szentsége és tevékenységük jelentősége alapján.

A katolikus egyház doktorai címet mindössze harminchárman viselik, köztük három nő. Avilai Szent János az egyház Spanyolországban született nagy doktorai közül olyan szentekhez csatlakozik, mint Sevillai Szent Izidor (560-636), Avilai Szent Teréz (1515-1582) és Keresztes Szent János (1542-1591).

Avilai Szent János 1499 vagy 1500 januárjában született a dél-spanyolországi Almodóvar Del Campo városban katolikus hitre áttért zsidó szülők gyermekeként. Első teológiai tanulmányait 1523-ban fejezte be, és három évvel később, amikor pappá szentelték, a szüleitől örökölt tekintélyes vagyonát szétosztotta a szegények között. Mindig nyitott maradt a világ felé, nézetei miatt bepanaszolták az inkvizíciónál és börtönbe vetették, így némiképp rejtély, hogy Avilai Szent Teréz, Alcantarai Szent Péter, Riberai Szent János mellett barátai közé tartozott Loyolai Szent Ignác is. Avilai Szent János 1569-ben halt meg, 1894-ben avatták boldoggá, és 1970-ben avatta szentté VI. Pál pápa.

XVI. Benedek pápa a katedrálisban tartott szentbeszédében ismét védelmébe vette a papi nőtlenséget, és arra kérte a papnövendékeket, hogy ne hagyják megfélemlíteni magukat egy olyan környezet által, amely igyekszik kizárni Istent, és amelyben gyakran a hatalom, a vagyon vagy az élvezet a létezéshez igazodó legfőbb ismérv. Azt is kérte, hogy papi hivatásukat komplexusok nélkül, a középszerűséget kerülve gyakorolják majd, s ne tartsanak a lekicsinyléstől. Kijelentette, hogy a papoknak maguknak is szentnek kell lenniük, hogy ne teremtsenek ellentmondást aközött "amik vagyunk és a valóság között, amelyet példázni akarunk".

A szentmise után a pápa rövid megbeszélést tartott Mariano Rajoyjal, az ellenzéki konzervatív Néppárt vezetőjével. A katolikus egyházfő a madridi Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából érkezett Spanyolországba. XVI. Benedek szombat reggel egy népszerű madridi parkban négy fiatalt - két francia nyelvű, egy német anyanyelvű svájci és egy spanyol zarándokot - gyóntatott meg egy olyan gesztusként, amely kifejezi a bűnbánat szentségének általa tulajdonított jelentőségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucat halott egy afganisztáni autóbusz-szerencsétlenségben

Lesodródott egy hegyi útról és felborult egy autóbusz a szombatra virradó éjjel Afganisztán déli… Tovább olvasom