Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

A pápa szegényekkel ebédelt

Szegényekkel és hajléktalanokkal együtt ebédelt egy római népkonyhán vasárnap XVI. Benedek pápa, aki első ízben hagyta el Vatikánvárost azóta, hogy néhány nappal korábban a karácsonyi misén egy nő elsodorta.
A katolikus egyházfő a Szent Egyed (Sant,Egidio) világi katolikus közösség által a római Trastevere negyedben működtetett népkonyhát kereste fel.

A pápa mosolyogva lépett be a létesítménybe, megsimogatta néhány gyermek kezét, majd megfordult és üdvözölte a tiszteletére összegyűlt többi hívőt. Az egyházfő a jelek szerint nem változtatott szokásain, jóllehet a csütörtöki incidens óta biztonságát fokozott aggodalom övezi. A Vatikán kilátásba helyezte a XVI. Benedek a védelmét szolgáló intézkedések megszigorítását, bár Federico Lombardi vatikáni szóvivő jelezte, lehetetlen maradéktalan biztonságot szavatolni a rendszeresen hívek ezrei által körülvett pápának; az egyházfő a római népkonyhára mindazonáltal jelentős biztonsági kísérettel érkezett.

XVI. Benedek előzőleg, a vatikáni Szent Péter téren mondott úrangyala (Angelus) imádságban, és a híveket különböző nyelveken üdvözölve szót sem ejtett a csütörtöki incidensről. Az egyházfő külön üdvözölte viszont a vasárnap Madridban rendezett Szent Család ünnep részvevőit, és spanyolul megszólalva a "férfi és nő házasságán alapuló családot" magasztalta. Spanyolországban 2005-ben engedélyezték az egyneműek házasságkötését.

A pápát a csütörtök éjszakai vatikáni misén sodorta el az olasz-svájci állampolgárságú Susanna Maiolo. A nőt sajtójelentések szerint több éve pszichiátriai problémákkal kezeltek.

A korlátokon átugorva a fegyvertelen Maiolo a pápához akart eljutni, de a biztonsági szolgálat elsodorta, s eközben rántotta földre XVI. Benedek pápát. A 82 éves katolikus egyházfőt azonnal felsegítették, s - mivel láthatóan nem esett baja - azonnal folytatta a karácsonyi szertartást. Maiolo egy évvel ezelőtt már megpróbált a pápa közelébe férkőzni, de akkor idejében megakadályozták szándéka megvalósításában, s az esetnek nem lett különösebb következménye.

A csütörtöki éjszakai tumultusban elesett Roger Etchegaray francia bíboros is, aki combcsontját törte. Az egyházi vezetőt vasárnap megműtötték, a Vatikán közleményében sikeresnek nevezte az orvosi beavatkozást.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. december 28. 08:26
    „1.
    Karol Józef Wojtyła volt a becsületes neve. ....”
  • 1. franzvon 2009. december 27. 17:29
    „A lengyel öreg volt az első és utolsó igazi pápa...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netanjahu kedden Egyiptomban tárgyal

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette: kedden Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel… Tovább olvasom