Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A Szahara államai összefognak az al-Kaida ellen

A Szahara államai megállapodtak abban, hogy félreteszik ellentéteiket, és összefognak az al-Kaida terrorhálózat növekvő fenyegetése ellen - közölte kedd este az államközi találkozót megszervező Algéria egyik tisztségviselője.
A nyugati hatalmak szerint ha a térség egymással viszálykodó kormányai nem fognak össze a terroristák ellen, akkor a Szahara lassan az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat biztos menedékhelyévé válhat, ahol tagjai nagyszabású támadásokat lesznek képesek megtervezni. A találkozón a vendéglátó Algéria, valamint Burkina Faso, Csád, Líbia, Mali, Mauritánia és Niger védelmi és külügyminiszterei vettek részt.

Áprilisban a térség országainak vezérkari főnökei fognak tárgyalni a katonai és antiterrorista intézkedések összehangolásáról. A találkozó nyomán a térség országai várhatóan megosztják egymással az operatív értesüléseket, és összehangolják akcióikat a terepen - jelentette ki Abdelkader Meszahel, az algériai kormánynak az afrikai és Maghreb-országok ügyeivel megbízott minisztere.

Algéria, a régió vezető gazdasági és katonai hatalma határozottan ellenzi a Nyugat térségbeli katonai jelenlétét, de Meszahel szerint az így is szerepet vállalhat a szélsőségesek elleni küzdelemben. "Három dolgot várunk nemzetközi partnereinktől: kiképzést, felszerelést és hírszerzési információkat" - jelentette ki a miniszter.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyilatkozatban üdvözölte, hogy a szaharai államok "közösen néznek szembe a terrorizmus fenyegetésével".

A Szahara országainak hosszú és rosszul ellenőrzött határai szakértők szerint vonzzák az al-Kaida terroristáit. A térség államai közötti nézeteltérések mindeddig hátráltatták biztonsági együttműködésüket.

Az államközi kapcsolatok a múlt hónapban érték el mélypontjukat, miután Mali az al-Kaida követelésére és Pierre Camette francia túsz szabadon bocsátása érdekében elengedett négy feltételezett iszlamista szélsőségest. Tiltakozásul Algéria és Mauritánia visszahívta bamakói nagykövetét.

A terroristák tavaly meggyilkoltak egy Mali és Niger határán túszul ejtett brit turistát. Mauritániában júniusban agyonlőttek egy amerikai segélymunkást, augusztusban pedig öngyilkos merényletet hajtottak végre az ottani francia nagykövetség ellen, amelyben hárman megsebesültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt az úttest a kamion alatt - döbbenetes fotóval!

Egy áruszállító kamion alatt beszakadt az úttest a nyugat-spanyolországi Badajozban kedden. Tovább olvasom