Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A szíriai pátriárkák tiltakoznak a bombázások miatt

A szír ortodox, melkita katolikus és antiochiai görög ortodox pátriárkák április 14-én közös nyilatkozatot adtak ki Szíria bombázásával kapcsolatban.
 Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita fordítását közölte a Magyar Kurír.

Mi, X. János görög ortodox, II. Ignác Efrém szír ortodox, I. József (Jusszef Abszi) melkita pátriárkák mélységesen elítéljük azt a brutális agressziót, melyet az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság követett el szeretett hazánk, Szíria ellen arra hivatkozva, hogy a szír kormány vegyi fegyvereket vetett be.

Felemeljük a szavunkat és kijelentjük az alábbiakat:

1. Ez a brutális agresszió a nemzetközi jog és az ENSZ chartájának egyértelmű megsértése, mivel egy szuverén, ENSZ-tag országot támadtak meg indokolatlanul.2. Nagyon fáj, hogy ez a támadás olyan hatalmaktól jött, akiknek Szíria semmilyen formában, semmi kárt nem okozott.

3. Az Egyesült Államok és más országok által hangoztatott állítások – miszerint a szír hadsereg vegyi fegyvereket használ, illetve Szíriának van vegyi fegyvere, melyet használ is – megalapozatlanok, és hiteles bizonyítékok által meg nem erősített vádak.

4. A Szíria ellen elkövetett indokolatlan agresszió azelőtt történt, hogy a független, nemzetközi vizsgálóbizottság megkezdhette volna munkáját, aláásva ezzel a bizottság munkáját.

5. Ez a brutális agresszió megakadályozza egy békés politikai megoldás lehetőségét, és újabb föllángolásokhoz, bonyodalmakhoz vezet.

6. Ez az igazságtalan agresszió bátorítja a terroristacsoportokat, és lendületet ad nekik terrorcselekményeik folytatására.

7. Felszólítjuk az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy valódi feladatát ellátva teremtsen békét, és ne működjön közre a háború élénkítésében.

8. Felszólítjuk az agresszióban résztvevő országok minden egyházát, hogy az Evangélium tanításának megfelelően teljesítsék keresztényi kötelességüket: ítéljék el ezt az agressziót, és szólítsák fel kormányukat a nemzetközi béke tiszteletben tartására.

9. Tisztelgünk a Szíriai Arab Hadsereg bátorsága, hősiessége és áldozatai előtt, mely bátorságával védelmezi Szíriát és biztonságot teremt lakosai számára. Imádkozunk a mártírok lelki üdvéért és a sebesültek gyógyulásáért. Tudjuk, hogy a hadsereg nem hajol meg semmilyen külső vagy belső terrorista agresszió előtt, hanem folytatják a harcot, míg az utolsó négyzetméternyi szíriai föld is meg nem tisztul a terrorizmustól. Ugyanígy méltatjuk mindazon országok bátor kiállását, melyek barátságosak Szíriával és lakosaival.

Imádkozunk Szíria biztonságáért, győzelméért és megszabadulásáért mindenfajta háborútól és terrorizmustól. Imádkozunk a békéért Szíriában és az egész világon. Kiáltva kérjük a nemzetközi megbékélés iránti törekvések erősödését országunk védelme és Szíria lakosainak méltósága érdekében.

Damaszkusz, 2018. április 14.

Az arab és angol nyelvű kiáltvány ITT olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Blokkolják a Telegram üzenetküldőt Oroszországban

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság levelezésbe kezdett az App Store és a Google Play … Tovább olvasom