Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A tüntető rendőrök fel akarják jelenteni a belügyminisztert

Románia - Jövedelmük csökkenése miatt feljelentéssel fenyegették meg a belügyminisztert a román rendőrök, akik hétfőn tüntettek a minisztérium épülete előtt. Az elégedetlenség oka az étkezési juttatások csökkentése.
Traian Igas belügyminiszter a múlt héten bejelentette, hogy júniusban 550 lejjel (körülbelül 35 ezer forinttal) szorítják le a szakmában dolgozóknak járó élelmiszer-támogatásokat, amelyek értéke így 130 lejre (mintegy kilencezer forintra) csökken. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy júliusban a rendőrök már újra kézhez kapják a támogatás teljes összegét, majd az utolsó negyedévben visszakapják a júniusban elvesztett pénzt is.

A szakszervezetek ugyanakkor jogtalannak nevezik az intézkedést, szerintük az ellentétes a kollektív munkaszerződésben foglaltakkal. A munkavállalók érdekvédelmei szervezetei kilátásba helyezték, hogy "hivatali visszaélés" címén büntetőjogi feljelentést is tesznek a tárcavezető ellen.

A híradások szerint a jövedelemcsökkentő intézkedés a belügyminisztérium 140 ezer alkalmazottját érinti, elsősorban a rendőröket, a tűzoltókat, a csendőröket és a határrendészeket.

Marin Gruia, az országos rendőrszakszervezet elnöke a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: a még dolgozó rendőrök közül is sokan már a létminimum szintjére süllyedtek, mivel Gruia állítása szerint bérük átlagosan mindössze havi ezer lej (mintegy 65 ezer forint). Gruia úgy tudja, hogy a tárca ráadásul tízezer rendvédelmi dolgozót készül elbocsátani a közeljövőben. Szerinte a megmaradók képtelenek lesznek ellátni a rendfenntartás feladatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mladics éhségsztrájkkal fenyegetőzik

Szerbia - Éhségsztrájkkal fenyegetőzik belgrádi sajtójelentések szerint a hágai börtönében ülő Ratko… Tovább olvasom