Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Vatikán titokban a cölibátus eltörlésén dolgozik?

Titokban a Vatikánban is vitáznak a római katolikus papok kötelező nőtlenségének esetleges eltörléséről - jelentette pénteken a La Repubblica című olasz lap. A pápa ismét kiállt a cölibátus fenntartása mellett.
A római újság szerint azonban a Szentszék csak több évtizedes távlatban gondolja eltörölni a cölibátust.

Az egyházi kongregáció néhány tagja kapta azt a szigorúan titkos megbízást, hogy kimunkálja az odáig vezető utat; vezetőjükké Claudio Hummes bíborost nevezték ki.

A kiszivárgott hírnek különös aktualitást ad, hogy a német püspöki kar és a Vatikán pénteken egyeztet a németországi katolikus iskolákban korábban történt, közelmúltban nyilvánosságra került szexuális visszaélések ügyéről, amelyet sokan részben a cölibátus következményének tartanak.

A római lap meg nem nevezett forrása szerint a kötelező papi nőtlenség eltörlése ötven éven belül történhet meg.

"A Szentszék gondolkodni kezdett azon, ami igazi forradalomnak bizonyulhat, s a katolikusokat a protestánsokhoz közelítheti, akiknél a lelkészeknek családjuk lehet. (...) A magot, úgy tűnik, már elvetették" - írta a La Repubblica.

Az újság emlékeztet: Hummes bíboros 2006-ban Rómában egyszer már kijelentette, hogy "a cölibátus nem dogma", igaz, azóta nem tért vissza erre a témára. Egy csütörtöki római szemináriumon viszont Hummes úgy fogalmazott, hogy a papi nőtlenség "az Úr ajándéka", amelyet meg kell érteni.

Minthogy a cölibátus pusztán az egyházi jogból ered, elvben meg is szüntethető. A római katolikus egyház azonban teológiai és történelmi okból is ragaszkodik hozzá. A XIX. századtól kezdve a cölibátus bírálata fokozatosan felerősödött, a II. Vatikáni Zsinattól (1962-1965) fogva pedig az egyházon belül is fellángolt a vita a kötelező nőtlenség problémájáról. A zsinat óta nős férfiak is fölszentelhetők diakónussá (szerpappá).

XVI. Benedek pápa pénteken megerősítette a papi cölibátus "szent" jellegét. A cölibátus azt jelenti, hogy a pap teljesen "az Úrnak és az Úr ügyeinek szenteli magát", annak kifejeződése, hogy az Istennek és másoknak ajándékozza önmagát - mondta az egyházfő, a Papi Kongregáció által szervezett teológiai konferencia mintegy 700 pap és püspök résztvevőjét fogadva. A kétnapos összejövetel témája, a papi évre való tekintettel: "Krisztus hűsége, a pap hűsége". XVI. Benedek megerősítette, hogy a papszenteléshez megkövetelt "szent cölibátus" a latin egyházban karizma, amelyet a keleti egyházakban is nagyra értékelnek.

Alois Kothgasser salzburgi érsek ellenben, akinek hazájában az utóbbi napokban szintén fény derült katolikus iskolákban diákokkal szemben korábban elkövetett szexuális visszaélésekre, az ORF rádióban nyilatkozva úgy vélte, hogy el kell gondolkodni a papi cölibátus kötelmének esetleges reformján.

"Az idők és a társadalom megváltozott. Ennél fogva az egyháznak föl kell tennie magának a kérdést, hogy fenntartható-e ez az életmód, vagy esetleg változtatni kellene rajta" - fogalmazott az osztrák érsek az interjúban. Kothgasser kijelentette: szégyenkezik a katolikus egyház nevében azok miatt a papok miatt, akik gyerekek megrontásával fájdalmat okoztak.

Olvasóink írták

  • 1. pocokkaa 2010. március 12. 19:47
    „Az mondta nekem egyszer egy ismerősöm: könnyű elvonulva remeteként a lelkedben békességgel élni, de próbáld meg délben a tömött buszon.
    Maga Szent Pál írja a vágyról, hogy jobb megházasodni, mint a vágyban égni. Azt gondolom, a választás lehetőségét meg kellene adni ugyanúgy mint a görögkatolikusok esetében, vagyis a felszentelés előtt a pap eldöntheti, hogy a házas életet vagy a nem különben tisztelendő cölibátust választja.
    A papi nőtlenség választhatóvá tétele nagyban megreformálná az egyházat és nem a szexuális tartalma, sokkal inkább a pszichológiai és egyéb hatása miatt.
    Nyilván ez csak magánvélemény, nem akartam vele senkit bántani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország 12 atomreaktort épít Indiában

Oroszország legalább 12 atomreaktort épít a következő években Indiában. Tovább olvasom