Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Abbász feltételei a béketárgyalások felújítására

Mahmúd Abbász palesztin elnök akkor hajlandó újra tárgyalni Izraellel, ha a zsidó állam felhagy telepépítési politikájával, és beleegyezik, hogy az 1967-es háború előtti határok alapján jöjjön létre a palesztin állam.
Abbász a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi tanácsa előtt kedden kijelentette: elfogadhatatlan számára, hogy visszatérjenek az erőszak eszközéhez Izraellel szemben.

Abbász, akire erős nyomás nehezedik az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről a tavaly megrekedt tárgyalások felújítása érdekében, úgy véli, nem fogalmaz meg új feltételeket, csupán megerősíti az Izraellel szembeni nemzetközi elvárásokat, amelyeket az úgynevezett útiterv rögzít. Hozzáfűzte: valójában Izrael támaszt előfeltételeket, amikor egyrészt kizárja, hogy Jeruzsálem státusáról is tárgyaljanak, másrészt amikor folytatja telepítéspolitikáját.

A PFSZ tanácsa kétnapos ülésén várakozások szerint meghosszabbítják Abbász mandátumát, és felsorakoznak követelése mögé, hogy Izrael állítsa le az építkezéseket a ciszjordániai zsidó telepeken, különben nem ülnek tárgyalóasztalhoz. Az elnök szerint a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő által elrendelt tízhónapos moratórium nem elégséges, mert csak részben vet véget az építkezéseknek, másrészt több pénzt irányoz elő a megszállt területeken élő lakóközösségeknek.

A 74 esztendős Abbász politikai karrierjének utóbbi évei az Izraellel kötendő tartós békemegállapodás köré épülnek. Január 25-én lejár elnöki mandátuma, s bár a Nyugat szívesen venné, ha újra indulna, ő nem hajlandó erre. A PFSZ-en belül többségi Fatah mozgalom felkérte, hogy legalább addig maradjon hivatalában, amíg kiírhatják a választásokat Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Egyelőre azonban az iszlámista Hamász mozgalom nem engedélyezi a választást az ellenőrzése alatt álló Gázában.

A zsidó állammal folytatott béketárgyalást kategorikusan elutasító Hamász szerint Abbász pozíciója nem törvényes, miután mandátuma - szerintük - már egy éve lejárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Romániában 2 nap alatt heten haltak meg

Romániában az elmúlt két napon hét személy halt meg az új típusú influenzában - közölte kedden az… Tovább olvasom