Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Afrikát nyugtatja a pápa

Az újabb kori kolonializmus veszélyére figyelmeztetett vasárnap XVI. Benedek pápa az afrikai püspökök vatikáni szinódusának megnyitóján, óva intve a fekete földrészt a materializmus és a vallási szélsőségesség jelentette veszélytől.
A háromhetesre tervezett szinóduson a pápa közel 300 afrikai egyházi méltósággal együtt vitatja meg az afrikai katolikus egyházakat sújtó problémákat.

Az eseményt megnyitó ünnepi misén mondott szentbeszédében az egyházfő méltatta Afrika gazdag kulturális és szellemi értékeit, azt mondta, hogy a kontinens az emberiség "hatalmas szellemi tüdeje" egy olyan világban, amelyet egyre inkább sújt a hit és reménység válsága. A Szent Péter bazilikában XVI. Benedek arról is beszélt, hogy Afrikára egyrészt "kóros veszélyt" jelent a fejlett világból érkező "mérgező szellemi szenny", a materializmus. "Ebben az értelemben kolonializmus - amely politikai síkon befejeződött - valójában soha nem ért véget teljesen" - állította a pápa.

Az egyházfő szerint a másik, Afrikát támadó "vírus" az erősödő vallási fundamentalizmus. Szerte a kontinensen szaporodnak olyan csoportok, amelyek azt állítják magukról, hogy működésük hátterében a vallás áll. "Ezt Isten nevében teszik, de olyan logikával, amely ellentétes az isteni akarattal: nem szeretettel és a szabadság tiszteletben tartásával tanítanak és munkálkodnak, hanem intoleranciával és erőszakkal" - hangoztatta a pápa.

A katolikus egyházfő felszólította az afrikai katolikus egyházat, hogy legyen a megbékélés, az igazságosság és a béke hangja a kontinenst benépesítő etnikai és vallási csoportok körében.

A katolikus egyház számbelileg rendkívül gyorsan gyarapodik Afrikában: 1987 és 2007 között a katolikusok száma 55 millióról 146 millióra nőtt. Vatikáni statisztikák arról árulkodnak, hogy Afrika lakosságának több mint 17 százaléka katolikus. Ugyanakkor a szegénység, a sok fegyveres konfliktus és az AIDS terjedése kihívás elé állítja az egyházat. Ez utóbbi miatt a püspöki konferencia résztvevői több más kényes kérdés mellett fölvethetik az óvszerhasználat vatikáni tilalmának ügyét is.

A szinódus idején számos "külső szakértő" szól majd az afrikai főpapokhoz, felszólal a többi között a dárfúri ENSZ békefenntartó kontingens parancsnoka, illetve az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének a vezetője is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak halottakat találtak a magyar mentőcsapatok

Indonézia - Csak halottakat talált eddig a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata a földrengés… Tovább olvasom